Ще ви настръхнат косите от страшната прогноза на ООН

https://crimes.bg/analizi/shte-vi-nastrahnat-kosite-ot-strashnata-prognoza-na-oon/38586 Crimes.bg
Ще ви настръхнат косите от страшната прогноза на ООН

Симонович призовава правителствата да не отлагат помощта за жертвите


ООН направи страшна прогноза, която ще накара косите ви да настръхнат.

 

Според тях ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19 увеличават значително риска от домашно насилие.

 

За това предупреди специалният докладчик в ООН по въпросите на насилието срещу жени Дубравка Симонович, предава bTV.

 

„Твърде вероятно е случаите на домашно насилие да нараснат, както вече се посочва в доклади на полицията и горещите телефони. За много жени и деца домът може да бъде място, в което владее страхът и където с тях се отнасят жестоко. Тази ситуация се задълбочава по време на изолация и пълната карантина, въведени заради COVID-19”, казва Симонович.

 

За жертвите на домашното насилие става още по-сложно, когато в близост до тях липсват центрове и специализирана помощ, когато достъпът до тях е труден, липсва подкрепа от околните, от полицията и съдилищата са затворени заради мерките, казва още правозащитничката.

 

Симонович призовава правителствата да не отлагат помощта за жертвите и да продължат да се борят срещу домашното насилие, дори и във времената на криза. А ако е необходимо, мерките за защита на уязвимите да бъдат адаптирани към настоящата ситуация. „Правителствата не трябва да позволяват извънредната ситуация и ограниченията, свързани с COVID-19, да отнемат правото на жените да живеят живот, лишен от насилие“,  се чете в посланието на Симонович.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.