Сеизмолог от БАН отправи стряскащо предупреждение

https://crimes.bg/analizi/seizmolog-ot-ban-otpravi-stryaskashto-preduprezhdenie/43385 Crimes.bg
Сеизмолог от БАН отправи стряскащо предупреждение

Сеизмолог от БАН предупреди за опасност, която се задава към страната ни. Продължаващите вторични трусове в Албания са напълно нормално явление, коментира Петя Трифонова от БАН. Тяхната сила и интензитет вече намаляват. Последният регистриран трус е малко преди обед днес. 

 

Денонощие след първия мощен трус са регистрирани над 50 вторични труса. Интензивна сеизмичната обстановка с няколко последвали силни земетресения допълнително създаде предпоставки за тежки разрушения, коментира сеизмологът. 

 

Трифонова допълни, че у нас се е усетил единствено ефектът от голямото земетресение в Албания – разлюляването е било слабо и усетено единствено във високите сгради.

 

Сеизмологът припомня, че България също се намира в сеизмично активна зона и трябва да сме подготвени за подобни катаклизми.

 

Петя Трифонова припомня, че Албания преди 40 години е имало и друго разрушително земетресение. Съществуващата система от разломи там е възможно да генерира сериозни трусове като този вчера, обясни още експертът.

 

Вероятно земетресенията в Албания са провокирали и труса в Босна и Херцеговина. Трифонова пояснява, че огнището, активирано в Босна и Херцеговина, спада към същите сеизмични източници – тези, намиращи се на източната граница на Адриатическата микроплоча.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.