Разкриха голяма измама с матурите!

https://crimes.bg/analizi/razkriha-golyama-izmama-s-maturite/41232 Crimes.bg
Разкриха голяма измама с матурите!

Близо 46 000 зрелостници се явиха днес на матура по български език и литература. Те решаваха тест от 40 въпроса и писаха съчинение или есе върху откъс от творбата на Йовков "Песента на колелетата". Верните отговори на теста вече са качени на сайта на просветното министерство. И въпреки че от министерството увериха и тази година, че отговорите няма как да изтекат, проверка на БНТ показа, че те отново се предлагат в групи във Фейсбук и то срещу криптовалута.

Обещаните отговори са получени в 6:00 сутринта. Платено за тях е в биткойни, които са били поискани. Сравнените отговори показват, че едва 8 отговора съвпадат. Тъй като тестът предлага четири възможности на въпрос, може да се приеме съвпадението като чиста случайност. Така че става дума за измама, от която вероятно има опарени зрелостници.

Схемата се разпространява от фалшиви профили в социалните мрежи.

Продавач на отговори е бил намерен в отворена фейсбук група за зрелостници. Под скрита самоличност журналистите искат да купят отговорите. Продавачът откликва незабавно.

"Цената е 50 лв. Отговорите ги получаваш час преди матурата", пише в социалната мрежа продавачът.

На въпрос как става плащането, отговорът е: "Трябва преди матурата да се плати. Става с биткойн", обяснява продавачът.

"Отговорите идват от МОН", убеждава продавачът.

Платено е в криптовалутата, а на сутринта, близо два часа преди изпита, получават отговорите. След като биват сверени с отговорите на теста, които следобед МОН публикува, се оказа, че не са верните.

"Ние сме създали максимална степен на сигурност, както виждате, изпитните варианти са над 11 милиона, които се генерират в момента и няма начин да бъде купена матурата. Да не се лъжат хората", казва заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова пред националната телевизия.

Вероятно обаче има зрелостници, които се подлъгват. А измамниците, които продават фалшивите отговори, стават все по-внимателни - пишат обявите си от фалшиви профили и не искат плащане на ръка или по банков път, а с биткойни.

Според експерта по киберсигурност Любомир Тулев това е логичен избор на разплащане, защото продавачите търсят вариант да останат анонимни. В случая с фейсбук групата обаче тези хора допускат грешка.

"Лице, което очевидно се опитва да скрие своята идентичност, търсейки анонимност, фактът че обаче ползва фейсбук като социална мрежа, а не някакъв друг канал като Сигнал или Телеграм говори за това, че от друга страна допуска грешки, защото във Фейсбук всички знаем че лице много лесно всъщност лице може да бъде проследено", каза експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Макар че не може да се види кой е реалният собственик на онлайн портфейла за криптовалути, може да бъде намерена друга следа: "Блойкчейн технологията, върху която работят именно криптовалутите, така е конструирана, че във всеки един момент цялата общност може да види извършените транзакции. Това означава, че по този портфейл, номер, който всъщност имате, вие при вашето разследване, беше много лесно да проверим какви са осъществените транзакции към този адрес", казва Тулев.

Така виждаме, че продавачът, с който се свързахме, е получил вчера няколко транзакции. И все още не е изтеглил парите.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.