Плащаме повече за стоки от първа необходимост

https://crimes.bg/analizi/plashtame-poveche-za-stoki-ot-parva-neobhodimost/41558 Crimes.bg
Плащаме повече за стоки от първа необходимост

Плащаме повече за стоки от първа необходимост на фона на фона на намалена покупателна способност

Вече е факт поскъпването на цените на стоки от първа необходимост - вдигат се цените на хляба и зърнените храни, млякото, млечните продукти, яйцата, маслата и мазнините. Вероятно поскъпването ще продължи, каквато тенденция има през последните пет години. Скокът ще се предопределя, както от това доколко обвързан е с електроенергията производствения процес, така и от гъвкавостта на бизнеса да покрива повишаващите се разходи.

Общият индекс на потребителските цени бележи ръст с 2-3%, като някои стоки са поскъпнали с около 15-20%, а други - с 1-2%. Това показва изследването на КНСБ за актуалния ръст на цените.

Любослав Костов, който е директор на Институт за социални и синдикални изследвания, КНСБ, поясни, че отделните стоки нарастват с изключително нехомогенни прирасти, което от една страна говори за общо поскъпване, от друга страна говори, че хората ще го усетят по своя джоб в зависимост от това какво е тяхното потребление.

Икономистът допълни, че има ръст на цените на стоките от първа необходимост.

Той добави, че за последната година около половин милион души получават минимална заплата и тяхната покупателна способност намалява, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.