Основателят на първия български хедж фонд в САЩ: Искам да предам опита си на младите финансисти

https://crimes.bg/analizi/osnovatelyat-na-parviya-balgarski-hedzh-fond-v-sasht-iskam-da-predam-opita-si-na-mladite-finansisti/39994 Crimes.bg
Основателят на първия български хедж фонд в САЩ: Искам да предам опита си на младите финансисти

Йордан Моллов постави страната си над кариерата на „Уолстрийт“


През последните 15 години Йордан Моллов гради процъфтяваща кариера като борсов и инвестиционен посредник. Българинът е един от малкото наши сънародници, получили възможност да работят в „океана“ на големите финансови акули – „Уолстрийт“.Записва името си в историята на родната икономика след като основава „Голдън спирит асет мениджмънт“ – първия български хедж фонд на борсата в Америка, насочен изцяло към клиенти от Централна и Източна Европа.

С днешна дата обаче, Йордан Моллов е оставил на заден план перспективата за престижна кариера в чужбина и се е посветил изцяло на блогородната кауза да предава знанията и опита си на наши студенти.

Той е сред най-уважаваните преподаватели в Университета по библиотекознание и информацинни технологии в София. Надява се някой ден студентите му да постигнат повече от самия него и споделя, че именно доверието в потенциала на младите хора е едно от най-важните условия за успех и просперитет на всяка компания.

„Навсякъде разчитаме на кадри, израснали в българския офис, което дава възможност на трудолюбивите и усърдните да се развиват. Много от младите ни хора натрупаха ценен опит от проверките на местни и чуждестранни институции, които ние минахме успешно.

Научихме се, че глобалната експозиция носи не само привилегии, но и отговорности и задължения, главно свързани с местните юрисдикции и установени правила, а също и с местните нрави. Това е само малка част от предизвикателствата, с които се сблъскваме“, обяснява финансистът.

Освен преподавател, Йордан Моллов е и съветник към Комисията по бюджет и финанси към Парламента. Ползва се с консултански услуги на експерт от наши и чуждестранни компании, включително държавни правоохранителни органи, търсещи съвети, анализи или контакти, свързани с небанковия финансов сектор в САЩ и Източна Европа.

Преди да се установи в България, Моллов работи в меката на борсовата търговия като анализатор на едни от най-големите хедж фондове – Hound Partners, 3G capital, NYLIM.

„Да се задържиш и да бъдеш сред едни от най-добрите на Уолстрийт изисква не само много упоритост, а и непрестанно следене и анализи на ежесекундно променящата се среда на фондовата борса“, споделя в свое интервю финансистът.

Йордан Моллов е дипломиран бакалавър по международни отношения от SUNY New Paltz, САЩ, а след това придобива магистърска степен по бизнес администрация от Fordham University, отново в САЩ. Поканен е в стажантската програма към Централата на Oбединените нации (ООН) в Ню Йорк, където преминава обучение в главния офис на нейния тогавашен лидер Кофи Анан.

В свободното си време, Йордан Моллов поддържа личен блог, в който редовно публикува професионалните си политически и икономически анализи по различни теми от дневния ред на обществото, с които читателите имат възможност да се запознаят детайлно.

Извън професионалните му постижения, най-голяма гордост на финансиста е неговото семейство и малкия му син, който е едва на годинка и половина.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.