Ново начало за Кремиковци

https://crimes.bg/analizi/novo-nachalo-za-kremikovci/37948 Crimes.bg
Ново начало за Кремиковци

Половин век след като най-големият металургичен комбинат в България – Кремиковци, отвори врати, той е на прага на своя ренесанс. По време на прехода той бе приватизиран, но не след дълго банкрутира. Заводът бе и основният виновник за замърсяването на въздуха над София. През последните годините бяха направени инвестиции в рехабилитацията на мощностите за производство на стомана и електроенергия. Прекратена беше работата на доменните пещи и коксохимическото производство, като мощностите им са демонтирани и продадени. Част от територията на комбината е рекултивирана и облагородена. В края на 2015 г. Кремиковци премина в ръцете на Първа инвестиционна банка, като банката обяви своите планове да намери чуждестранен инвеститор за терените му.

Почти три години бяха необходими на банката, за да изпълни своето обещание. В края на 2018 г. тя подписа споразумение с австрийският гигант SORAVIA, който посредством свое дъщерно дружество придоби 40% от терена на Кремиковци.

Собственикът на SORAVIA Хано Соравия подчертава в свое интервю, че са се спрели на Кремиковци поради добрите инфраструктурни дадености на терена. Той акцентира върху това, че е уникален терен, поради това че е бивш индустриален район, който има напълно развита, независимо функционираща инфраструктура, включително железопътни линии, пътища, електропреносна и разпределителна мрежа, тръбопровод за природен газ, водопровод и канализация. Плановете за терена на Кремиковци са да бъдат привлечени в този район индустриални, логистични, търговски и инфраструктурни компании, за да може да се даде на региона нов икономически тласък и да се създадат нови работни места.

След сделката печалбата на Fibank скочи до 157 млн. лв., като отбеляза ръст за 2018 година от 83.3%. Въпреки тригодишното чакане, банката определено се намира в печеливша позиция, тъй като развитието на бизнеса в района ще повиши търсенето и стойността и на останалите 60% от терена на металургичния комбинат, които могат да донесат допълнителни печалби в следващите години.

SORAVIA са международна компания с над 30-годишен успешен опит в инвестициите в недвижими имоти в Западна и Източна Европа. Зад гърба си имат редица успешни бизнес начинания. В България са от 2000-а година и името им се свързво с играждането на Мегапарк, Интернешънъл бизнес център, Европарк и други. Компанията дори бе собственик на водещия производител на бутилирана вода в България. Успешните проекти, реализирани до този момент от SORAVIA, са гарант, че австрийското ноу-хау може да възроди икономическата зона Кремиковци и да привлече още инвеститори.

В същото време търсенето на бизнес имоти, особено такива с вече изградена инфраструктура като Кремиковци, продължава да расте не само в България, но и в Европа. Поради тази причина за последните 2-3 години цените им са нараснали с близо една трета.  Всичко това създава предпоставки да очакваме, че и през следващите години ПИБ на Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, ще може да разчита на сериозни приходи от продажба на оставащите терени в Кремиковци. По всичко личи, че стратегията на банката е била правилна и тя вече започва да жъне плодовете от нея.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.