МВР привика Бойко Борисов на разпит, той: Надявам се да изляза жив!

https://crimes.bg/analizi/mvr-privika-boyko-borisov-na-razpit-toy-nadyavam-se-da-izlyaza-zhiv/41544 Crimes.bg
МВР привика Бойко Борисов на разпит, той: Надявам се да изляза жив!

Бившият премиер Бойко Борисов е получил днес призовка от Министерството на вътрешните работи, с която е извикан да се яви на разпит в главна дирекция "Национална полиция". Лидерът на ГЕРБ съобщи това на брифинг в партийната централа.  "Не се плаша, бе, Рашков. Ела ме разпитай ти обаче!", ядоса се Борисов.

Към момента не е ясно каква е причината да бъде призован на разпит. "Най-вероятно ще ме питат защо съм участвал в изборите. Защо съм им бил лидерите. Защо партията ми е толкова стегната и кога ще се откажа. ГЕРБ им е костицата в гърлото. Надявам се да си излеза жив. Може и да ме задържат", възмути се Борисов.

По-късно днес служебният вътрешен министър Бойко Рашков коментира пред bTV, че не е изпращал никаква призовка. Това е направено от отговорните служители на МВР, на които е дал пълен картбланш за провеждане на проверката по свое вътрешно убеждение, уточни още той.

Наскоро Рашков каза, че бившият премиер ще бъде проверяван по повод сигнал за оказван натиск върху свидетел. По негови думи Борисов е отправял смъртни заплахи към бизнесмен, че "семейството му няма да разбере дали не яде неговото месо". Днес Бойко Борисов заяви, че не помни да е оказвал натиск върху свидетел. "Това е бойкорашковски маниер", убеден е той. 

Това разследването срещу лидера на ГЕРБ касае изтеклия преди години запис, станал известен като "Ти си го избра". От обясненията на Рашков се разбра, че става дума за разследване за злоупотреби срещу министър от първия кабинет на ГЕРБ, като материалният интерес е бил "около 200 000 лева". 

"Нима обществото е забравило, че там беше доловен разговор между тримата, в който се обсъжда едно наказателно производство, по което се очаква да бъде обвинен и министърът на земеделието по онова време”, припомни Рашков. В средата на юни бяха привикани на разпит и останалите участници в записите от дома на Борисов в Банкя - бившият земеделски министър от първото му правителство Мирослав Найденов, както и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов.

В изтеклия запис "Ти си го избра" се чува Бойко Борисов да пита прокурор Кокинов: "А неговото (на Мирослав Найденов) дело как го виждаш?"

Кокинов отвръща: "Никак не го виждам, защото дочух, че неговият свидетел, как се казваше, Светльо... Чувам, че пак е бил отбой след последното си посещение. Даже злите езици разправят, че дръпнал си го бил нещо, така ми казаха, от летището. Колко е вярно, не знам. Ами такива слухове се носят в Съдебната палата. Така или иначе си е променил показанията. Без тия показания, аз не виждам какво има по делото".

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.