Министър Младенов разкри истината за промяната в закона за СРС!

https://crimes.bg/analizi/ministar-mladenov-razkri-istinata-za-promyanata-v-zakona-za-srs/38569 Crimes.bg
Министър Младенов разкри истината за промяната в закона за СРС!

Вътрешният министър Младен Маринов успокои хората, че промяната в закона за СРС-тата няма да наруши свободата им!

Оказва се, че телефонът и интернет връзките на даден човек ще се локализират само ако той е извършил престъпление.

„Да внеса малко яснота – няма такава опасност категорично, законът за СРС е изключително строг. Промяната касае достъпа до трафични данни, които се отнасят единствено и само до локализиране на клетката, с която телефона прави връзка.


 

И това се прилага в случаите, в които гражданинът отклонява карантина или се отклонява от нея, естествено, става по процедурата, която минава през съдия.

Няма опасност да се злоупотреби с неприкосновеността на личността и свободното придвижване.

Това се отнася към лица, които с безотговорното си поведение застрашават останалите“, уточни министърът по повод първоначалните твърдения, че това ще се прави без съдебен контрол.

Маринов каза още, че вече има образувани над 130 досъдебни производства на хора, нрушаващи наложената изолация.

„И пак искам да използвам екрана, да предупредя тези, които нарушават – наказанието не е малко – до 5 години лишаване от свобода и от 10 до 50 хиляди лева глоба. Но не това най-важното, с тези действия те застрашават в много сериозна степен обществото.

Дори в моята дълга полицейска практика рядко ми се е случвало да ми се обаждат и да ми казват: „Комшията ми прави еди какво си“. Докато сега се обаждат и казват: „Завърна се от Италия и не спазва карантината“, добави той в предаването „Референдум“ на БНТ .

Телефонните оператори бяха длъжни да пазят трафичните данни за клиентите си за 6 месеца, но ги предоставяха само в случай на престъпление или такъв, който застрашава националната сигурност

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.