Министър Аврамова отсече: Водата няма да поскъпва!

https://crimes.bg/analizi/ministar-avramova-otseche-vodata-nyama-da-poskapva/40084 Crimes.bg
Министър Аврамова отсече: Водата няма да поскъпва!

Цената на водата няма да се повишава. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по повод твърденията, че заради въвеждане на компонента за достъп до услугата в проекта на Закон за ВиК услугите водата ще поскъпне рязко, а ВиК оператори ще бъдат национализирани.

Законът е качен за обществено обсъждане, не е приет. Публикуван е, за да се съберат мнения и становища, да чуем всички заинтересовани страни, заяви тя.

Законът не предвижда повишение на цената на водата. Цената се определя от КЕВР за всеки ВиК оператор на базата на доказани разходи и бъдещи инвестиции. Мнението на 11-те ВиК оператора, които не са се присъединили към ВиК асоциацията, е, че цената на водата ще се повиши. В голямата си част това са общини, които имат гравитачно доставяне на вода. Но както тези, които живеят по-близо до АЕЦ "Козлодуй", не плащат по-малко за ток, така и тези, които са по-близо до водоизточниците, не могат да плащат по-малко за вода. Цената се плаща солидарно от всички български граждани, подчерта Аврамова.

Регионалният министър увери, че собствеността остава публична и държавна. Няма как да има национализация, защото собствеността на активите на ВиК операторите е общинска и държавна, поясни Петя Аврамова.

По думите ѝ за догодина са заделени повече средства за смяна на пътната маркировка. За намаляване на произшествията на пътя много важен е човешкият фактор, хората трябва да се съобразяват с пътната и метеорологичната обстановка. Продължаваме подготовката за зимния сезон, каза министърът.

Не сме спрели работата по магистралите и като строителство, и като процедури. Има болни и карантинирани хора, но дори и от вкъщи се стремим да администрираме процеса. Работи се и на "Струма" и на "Хемус", и на пътя "Мездра-Ботевград", посочи Аврамова.

Тя заяви, че държавното дружество "Автомагистрали" има седем договора с Агенция "Пътна инфраструктура" и те са възложени по Закона за обществените поръчки. Дружеството не превъзлага дейности и не работи с подизпълнители, отбеляза регионалният министър.


В отговор на въпрос за безводието, Петя Аврамова посочи, че в Перник в момента няма проблем с водоснабдяването, както беше по това време миналата година. Не така стоят нещата в Североизточна България. Язовир "Камчия" има проблем с притока. Министерството на регионалното развитие и благоустройството следи внимателно следи този процес. Предприели сме действия за язовирите "Порой" и "Ахелой" като резервни водоизточници за Варна, каза още Аврамова.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.