Крадат джип за секунди, без да го разбиват (ВИДЕО)

https://crimes.bg/analizi/kradat-dzhip-za-sekundi-bez-da-go-razbivat-video/32647 Crimes.bg
Крадат джип за секунди, без да го разбиват (ВИДЕО)

Бум в кражбите на най-скъпите лимузини, без въобще да се разбива колата, регистрира полицията в София в последните 3 месеца. Нови модели джипове “Инфинити”, “Ленд Крузер” и БМВ се задигат за броени секунди с компютър за 25 000 евро, който пък се купува от руски сайт.

Това разкри разследващият журналист Слави Ангелов в предаването “На прицел” по БНТ вечерта в сряда.

“Действително има обезпокоителен бум на тези кражби. От началото на годината в столицата по този начин са откраднати около 40 суперскъпи коли, всяка от които струва от 80 хиляди лева нагоре - разказва в предаването служител в сектор “Престъпления, свързани с МПС” в СДВР. - Този компютър може да запали всеки автомобил с безконтактно палене. Методът на крадене е много елементарен, всеки, който притежава такава машина, няма проблем да задигне такава кола.”Най-често кражбата става по следния начин според криминалистите и автокрадец, който разкрива тайните в този бизнес (неговия разказ четете долу): собственикът на автомобила слиза пред магазин, заключва колата и влиза вътре да пазарува.Един от крадците, който носи специалния компютър в малка чанта, тръгва след него. Той се движи плътно до собственика, за да може приемникът на машината да улови сигнала, който ключът на скъпия автомобил предава постоянно. След като го запише, компютърът препредава сигнала навън, където с подобно устройство чака съучастникът на крадеца.

Когато сигналът е записан в неговия компютър, той отива до автомобила, включва отново сигнала в ефир и колата се отваря все едно някой използва оригиналния ключ - лампите светват, вратите се отключват, крадецът влиза вътре, разполага се удобно на седалката, натиска старбутона и си заминава.

 

На снимките в галерията се вижда как жена с червена коса се разделя по същата схема с чисто нов тъмен джип “Инфинити”.

 

Този случай е от последната седмица на април. Действието се развива в столичния квартал “Бояна”. Жената паркира отпред, заключва джипа, влиза в магазина и се впуска в 30-минутно лежерно пазаруване.

 

Малко по-късно в магазина влиза и крадецът, който е с тъмни дрехи и с нахлупена на главата бейзболна шапка - много характерна за автокрадците.

 

Той се приближава до жената с телефон на ухото. В този момент крадецът е в постоянно връзка с колегата си отвън. Прави се, че оглежда стоката, като се стреми през цялото време да е максимално близко до жената.

 

Това е, защото в чантичката, който е преметнал през рамо, той носи скъпата 25 хиляди евро машина, която улавя и записва радиосигнала, излъчван от ключа от инфинитито, който пък се намира в дамската чанта на жената.

 

След като е готов, крадецът в магазина се отдалечава от жената и тръгва да излиза.

 

В този момент той включва мини компютъра да излъчи навън радиосигнала от ключа. Там го приема устройството в ръцете на втория крадец и в следващите кадри от охранителните камери на паркинга се вижда как съучастникът отива до тъмния джип, отваря го, без да го разбива все едно си е негов, и спокойно си заминава с него в неизвестна посока.

 

“Кражбата се извършва точно за няколко секунди, без изобщо да е необходимо да се разбива автомобила, да се взломява, да се сменяват компютрите по него, всичко това става вече излишно - коментираха още експертите от СДВР. - Тези устройства се продават свободно по интернет, част от тях са се снабдили от Руските републики. Машините се ъпдейтват постоянно. В началото бяха само за джипове Тойота и Ленд Круизер, но ги ъпдейтнаха и вече няма проблем с тях да се взимат мерседеси, беемвета - всички най-харесвани и търсени лимузини, без значение от вид и марка, които се запалват със старт бутон.”

 

Според полицаите новите устройства за кражби се появили преди около 3 месеца.

 

В София с тях разполагат две от най-известните банди автокрадци. Има обаче и данни, че такива машини са си купили и банди от провинцията, които идват в столицата, за да задигат скъпи джипове и лимузини.

 

“Противодействие на този вид кражби е много трудно - обясниха още от сектор “Престъпления, свързани с МПС”. - На хората, които си закупуват такива автомобили, как да им обясниме, че ключа трябва да го пазят в специална метална кутийка, която единствено може да ограничи излъчването на сигнала, за да може машинката на крадците да не го улови.

 

Много е трудно това нещо и хората просто трябва да са много мнителни към всяко лице, което ходи до тях, да поглеждат и да се оглеждат най-вече кой ходи до тях, кой се бута в тях, това трябва просто вече постоянно да го имат предвид.”


Крадец: Избиваш парите още с първата кола

 

Има сайт, който е руски и вътре е нагледно обяснено как да си го поръчваш, какво правиш, как да го направиш, за да си го вземеш. Има и уреди, които са за по-стари коли, които струват 5000-8000 евро, но тези за най-новите модели - излизат 25 хиляди евро.

 

Като си го вземеш, трябва да си малоумен, за да не можеш да откраднеш кола. Малко да си в час с кражбите на коли, купуваш си уреда и още на първата кола са избил парите от вложението.

 

Този уред записва честотата на алармата на колата, отваряш колата, облъчваш ключа, който си купил преди това, облъчването е един вид програмиране на ключа, за да може да запали, защото иначе няма как да запали.

 

И след като е облъчен ключът, вече си готов за старт. Палиш колата и заминаваш.

 

И в повечето случаи, ако я намерят колата после на човека, на собственика, неговият ключ вече не може да работи. В София специално най-новите модели автомобили могат да се взимат само от 15 човека. Качеството им е много високо, това са хора, които разбират от техника, как точно да откраднат колата, какво да я правят после.

 

Така че, за да бъдеш добър крадец, първото и най-важно нещо е, че трябва да имаш сърце и, второ, трябва да си поне малко грамотен технически, за да я вземеш колата.

 

Един добър крадец може да си докарва и по 25 хиляди лева на месец. Аз съм имал години, когато съм крал по 5-7 коли на ден, които после връщахме срещу откуп.

 

Сега схемата с откупите не е така актуална, но с новите машинки от Русия се краде абсолютно всичко. Има нови модели, от които в последните месеци са задигнати повече от 20 бройки.

Източник: 24часа

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.