Как се източват кредитни и дебитни карти

https://crimes.bg/analizi/kak-se-iztochvat-kreditni-i-debitni-karti/37283 Crimes.bg
Как се източват кредитни и дебитни карти

България често се нарежда на първо място в световни класации, най-често по най-висока бедност, най-ниско заплащане или най-висока корупция.

Българите обаче успяват да спечелят и първото място в бизнеса с източване на кредитни и дебитни карти. Според класация на мобилният оператор Verzion, българите са най-активни в източването на средства от банкови карти, основно чрез скимиране на данните.

Какво е скимиране?

Българите най-често крадат данни от кредитни или дебитни карти чрез поставяне на скимиращи устройства върху банкомати. Устройствата задължително включват мини камери, които записват PIN кода при въвеждане от потърпевшия, входо-изходен четец (обикновенно дублира оригиналният вход за поставяне на банковата карта), който прочита информацията от магнитната лента на картата и я записва и фалшива клавиатура, поставена върху истинската, която също записва въведеният PIN код.

Получената информация най-често се копира върху т.н. "бяла пластика", която представлява обикновенна бяла пластика/карта с магнитна лента, която има широко разпространение. Такива карти се използват най-често в по-висококласните хотели, като на магнитната им лента се записва времето за престой, през който картата се използва за ключ на хотелската стая. Пластиките са достъпни в почти всички специализирани магазини за брави и ключове, а цената им в по-големи количества е стотинки.

Източване на картите

Българските групи източващи кредитни и дебитни карти действат по-често чрез директно изтегляне на пари чрез банкомати или чрез закупуване и препродажба онлайн на скъпи стоки. Българите са най-активни във Франция, Испания, Италия и САЩ, където средствата по банковите карти са в много по-големи размери.

Най-често откраднатата информация се изпраща на лица, които се намират в България или в друга държава.

Бизнеса, който привлече криминално проявените

Най-явно впечатление на разследващите полицаи прави факта, че по-голяма част от заловените за източване на кредитни и дебитни карти в България и други държави са криминално проявени лица, регистрирани основно за противозаконно отнемане на автомобили (по същата причина пребивавали и преди в чужбина), разпространение на наркотици и кражби.

Този бизнес е предпочитан от лица, основно извършващи престъпления, тъй като сумите се теглят директно, а новите технологии позволяват събиране на открадната информация от разстояние чрез радио сигнал и дори чрез изпращане на SMS или имейл.

Печалбите на престъпните групи са различни, а от заловените до момента те са между 100 000 и 2 000 000 евро. Всяка група има различно изградена схема на работа - част от тях теглят малки суми от всяка кредитна или дебитна карта в размер на 10-20 евро или долара. Поради по-разпространеното разплащане чрез кредитни и дебитни карти, такива суми лесно могат да останат незабелязани от потърпевшият.

Други групи не използват цялата открадната информация, но изтеглят по-големи суми от избрани карти с по-голяма наличност.

Кой е Исса Мехмед, източил над 4 000 000 долара във Варна

През лятото на 2006 г. пред известното варненско заведение "Сохо" спира луксозно Audi, пълно с четворки в регистрационният си номер, от което слизат трима яки охранители. Малко след тях от колата излиза не мафиотски бос, а слабо русоляво момче, което повече прилича на студент, отколкото на престъпник. Това е 27-годишният Исса Мехмед.

Дълго време подземният свят във Варна не може да разбере чие протеже е младият бизнесмен и какъв му е бизнесът. Той с лека ръка оставя бакшиши от 300 - 1000 лева, а охранителите му получават по 2500 лева месечна заплата.

Освен с лъскавото Audi, младият бизнесмен се придвижва и с нов джип Mercedes G Class. С действията си той влиза в полезрението на офицера от ГДБОП - Варна Димитър Михалев, който започва да го разработва и научава, че в две банкови сметки във Варна често пристигат между 40 000 и 50 000 долара. Парите са от търговски дружества, регистрирани в САЩ.

Офицера от ГДБОП подава рапорт до шефовете си, но те не му връщат отговор дали да действа. Поради мълчанието на полицейските шефове, Димитър Михалев решава да се възползва и се включва в бизнеса на младият бизнесмен, като му казва, че знае всичко.

Огромната грешка на офицера е, че въпреки мълчанието на шефове на ГДБОП, по "бизнеса" на странният бизнесмен работят още няколко служители на ГДБОП, които са получили информация от Secret Service за странни преводи от сметки в САЩ към Варна.

Съмнителен офис

Офиса на младият бизнесмен от турски произход Исса Мехмед бил много съмнителен - започвал работа в 20:00 ч. всеки ден и приключвал работа на сутринта. В него работели само момичета, които получавали по 4000 лева заплата.

В действителност бе установено, че 27-годишният Исса Мехмед е оглавявал престъпна група, заедно с Франц Принцов (41 г.) и Цвятко Иванов (31 г.). Исса Мехмед купувал откраднати данни, само на жени от САЩ. От сметките им групата теглила суми от по 20 долара, за които обаче се изисква потвърждение от титуляр. Исса променял данните за контакт на потърпевшите и пренасочвал обажданията от банката към офиса със своите служителки, които потвърждавали превода.

По този начин чрез огромен брой преводи, Исса Мехмед успявал да печели по около 15 000 лева на месец лично за себе си, а останалите разпределял по веригата от хора и сътрудници. Парите били изтегляни от студенти, заминали на студентски бригади в САЩ.

Исса Мехмед получи 4,8 години затвор.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.