Как братя Ганеви крият приходите си и защо най-накрая публикуваха четливи финансови отчети?

https://crimes.bg/analizi/kak-bratya-ganevi-kriyat-prihodite-si-i-zashto-nay-nakraya-publikuvaha-chetlivi-finansovi-otcheti/42632 Crimes.bg
Как братя Ганеви крият приходите си и защо най-накрая публикуваха четливи финансови отчети?

Дружествата "Ню геймс" и "Национална лотария" имат сумарно за 2018 г. продажби на билетчета и други хазартни игри за над 1.5 млрд. лева.

Това показват отчетите на двете компании, които бяха публикувани от дружествата "с цел пълна прозрачност и избягване на допълнителни внушения за прикриване на информация". Интересното в случая е, че от създаването им преди 6 години двете компании публикуваха годишните си финансови отчети в Търговския регистър в напълно нечетлив формат, където числата бяха видимо умишлено заличени и замазани, за да се прикрие колосалното неплащане на данъци към държавата. Cъглacнo чл.10 и чл.11 oт ЗТРРЮЛНЦ дoкумeнтитe cлeдвa дa ca публичнo дocтъпни и вceки дa имa прaвo нa cвoбoдeн и бeзплaтeн дocтъп дo тях и дo eлeктрoнния oбрaз нa дoкумeнтитe, въз ocнoвa нa кoитo ca извършeни впиcвaниятa, зaличaвaниятa и oбявявaниятa. Нa прaктикa oбaчe дoкумeнти имa, нo дocтъпни дaнни нямa. Не може да се използват и за проверка по реда на чл. 21 от ЗТРРЮЛНЦ.

От АВ към Търговския регистър са давани Указания за нечетливо подадени отчети от двете дружества в периода 2014-2019 г. Ето какво гласи едно от тях с No 20160624111311/22.01.2019г.: "В допълнение, към разглежданото заявление са представени сканирани копия на годишен финансов отчет, които са нечетливи, неясно сканирани и не може да се установи съдържанието им. По тази причина не може да се установи дали същите отразяват финансовото състояние на "Ню Геймс" АД за 2015 г., в който смисъл са останалите представени в настоящото регистърно производство документи".

В сега приложените файлове с отчетите вече излизат наяве както пълните обороти на компаниите, така и факта че в бележките всяка година изрично е посочван избраният начин на облагане с 20% върху комисионите (приходите от продажби на билети минус изплатените награди), чрез който според държавата е ощетен бюджетът със стотици милиони левове. 

Ето така изглеждат публикуваните отчети на двете компании в Търговския регистър:


А ето как изглеждат публикуваните финансови отчети сега:Основна отговорност за това разминаване трябва да носят братята Димитър и Милен Ганеви. Двамата държат 44% от собствеността на "Национална лотария” чрез фирмата си "ЛотоБГ". 51% от бизнеса държи Васил Божков, а 5% е делът на арестувания с Божков в ОАЕ Георги Попов. Братя Ганеви обаче са мениджърите на компанията, в която работят под 200 души. Самият Димитър Ганев е изпълнителен директор на "Национална лотария". Със сигурност двамата трябва да са били запознати със схемата за подаване на нечетливи и замазани отчети, като може да се направи предположението, че те седят в основата на тази порочна практика. Изпълнителният директор Димитър Ганев също така трябва да носи отговорност за това изплащани ли са печалбите, действителни лица ли са печелившите или поставени, нещо, за което прокуратурата съобщи, че провежда разследване. 

Да припомним, че на 22 Октомври 2019, в интервю за Mediapool изпълнителният директор Димитър Ганев, който има изключително редки медийни изяви, направи следните изказвания:


Mediapool: Кажете сега и каква е печалбата на лотарията?


Димитър Ганев: 100 млн. лв. за миналата година. Печелим 100 млн. лв. на година, защото сме честни и забавни.

Mediapool: Чудесно, че обявявате тази сума, защото в миналото (например през 2015 г.) финансовите отчети на лотарията в Търговския регистър бяха нечетивни, вероятно поради технически проблем?

Димитър Ганев: Нямам представа за какво говорите.

По непотвърдена информация двамата братя Ганеви са станали сътрудници на прокуратурата и са готови да дадат показания срещу Васил Божков, като това е една от причините да бъдат публикувани четливите отчети на "Национална лотария" и "Ню геймс". През годините Димитър и Милен Ганеви са афиширали своята близост с Божков и това, че са бизнес партньори с него, но към момента не взимат никакво отношение по темата. Припомняме, че през уикенда вече бившият шеф на Комисията по хазарта Александър Георгиев също беше задържан, като е направил пълни самопризнания за престъпната схема, по която лотарийните игри на Божков са заплащали по-ниски от законоопределените такси.

 Другата причина да сътрудничат на държавното обвинение са думите на Божков, с които той прехвърли цялата вина върху Димитър Ганев. "Ако компанията ми дължи пари, нека съставят актове. Тя е достатъчно богата за да плати глобите. За няколко години е спечелила няколко стотин милиона лева, но не и толкова, колкото казва Гешев. Аз съм акционер в "Националната лотария" и ако компанията дължи пари, отговорен е мениджмънта (бел.р. Димитър Ганев). Аз съм си платил всички данъци, защо не са обвинени други акционери?", заяви Васил Божков в интервю за бТВ.

Припомняме, главният прокурор вече потвърди, че властите в ОАЕ официално са дали информация за задържането на Васил Божков и неговите приближени - собственикът на мажоритарния дял акции във ФК "Левски" Георги Попов и управителят на "Еврофутбол" Александър Тумпаров (член на надзора на "Левски"). Преди ден стана ясно, че Васил Божков е разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди. Към момента на Божков са повдигнати седем обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба и още две деяния. 

Димитър Ганев изчезна преди дни от лагера на футболния клуб "Левски" в Турция и оттогава е в неизвестност. Брат му Милен Ганев бе задържан, но по непотвърдена инфорамция е бил осовбоден от ареста. Тук отново се прокрадва тезата, че това се дължи на факта, че Милен Ганев е готов да сътрудничи на прокуратурата и да даде показания срещу Васил Божков. Това, че братя Ганеви са на свобода е странно на фона на заключенията от доклада на АДФИ, че техните фирми са ощетили държавната хазна с 560 млн. лева и не съществува ли реалната опасност двамата извършат ново престъпление. 


Последната известна снимка на Димитър Ганев(вляво) от лагера на "Левски" в Турция

Първите стъпки в бизнеса на Димитър и Милен Ганеви датират още от 2000-та година, когато предлагат продукта И-КАРД - карта за предплатен достъп до интернет. Половин година след старта си фирмата на братята вече има близо 50% пазарен дял. Година по-късно, с падането на монопола на БТК, картата им предоставя възможноста за провеждане на евтини международни разговори. Следващият етап в развитието на продукта е извършването на микроразплащания в онлайн среда, като само за година системата обработва близо 500 хил. транзакции. 


Милен Ганев

Това, което ги прави наистина разпознаваеми и дава същински тласък на бизнеса им е онлайн версията на “Стани богат” - с около 200 хил. регистрирани потребители. С развитието на пазара на мобилни услуги идва и пускането на SMS-версия на играта, както и на множество други по-малки проекти. През 2004 г. компанията на братя Ганеви създава интерактивните приложения за Биг Брадър, Стар Академи, IQ тест на нацията и други популярни продукции. Ганеви участват и в развиването на CALL TV шоу "Време за пари", БГ ЛИГА - стратегическа футболна мениджърска игра, Namerimе.com - портал за запознанства, Flash Assistant - система за уеб комуникация и MVBox-портал за законно сваляне на българска музика.

В този период започват и първите търкания между братя Ганеви и партньорите, помогнали за разрастването на бизнеса им. Според източници от средите Димитър и Милен Ганеви изоставят партньорите си, за да преминат в орбитата на Васил Божков - ход, който може да им гарантира добри позиции в т.нар. мек хазарт. Така Ганеви стават съдружници с Божков и Георги Попов в “Национална лотария”. По това време Ганеви постъпват некоректно с още един партньор в бизнеса - Петър Кънев. Собственикът на ДЕМАКС печата първите лотарийни билети на компанията като за целта дори е закупил допълнително оборудване от чужбина. В този момент обаче Ганеви изненадващо приключват взаимоотношенията си с него. Според твърдения на запознати - за да печатат в Индия, където контролът е минимален. В медийни изяви на Димитър Ганев се твърди, че билетите се печатат в Канада.

За последните шест години компанията става едноличен лидер в сферата на лотарийните игри. Паралелно с това се утвърждава и като най-големият рекламодател и незаобиколим фактор в Нова телевизия и медийната й група. Компанията на Ганеви и Божков успява да стъпи и на чужда територия. В момента “Националната лотария” има 15-годишен концесионен договор за управление на лотарията в Молдова. С разрастването на лотарийния бизнес Милен и Димитър Ганеви започват да имитират поведението на мажоритарния партньор в компанията - рязко ограничават медийните си изяви. Така, ако в началото на кариерата си двамата са разкривали пред медиите за образованието си и дори хобитата си, то в наши дни Димитър Ганев се изявява единствено в случаи, в които трябва да защити бизнеса на “Национална лотария”.

През 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз.

Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в "Национална Лотария" както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път завинаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително.Източник: Hotpoint-news.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.