Изземват ценни картини от дома на Цветан Василев

https://crimes.bg/analizi/izzemvat-cenni-kartini-ot-doma-na-cvetan-vasilev/37254 Crimes.bg
Изземват ценни картини от дома на Цветан Василев

Тези дни прокуратурата се готви оторизира щателно  претърсване на дома на банкера Цветан Василев. Според тях това е логичното продължение на изземването на картини от офиса на Корпоративна търговска банка, в която Василев е мажоритарен собственик.

Запознати твърдят, че в  палата му в Бояна има около 50 картини, както и негов личен трезор, в който най-вероятно се съхраняват предмети с висока стойност,  които държавното обвинение ще иска да секвестира.

През изминалите 2 дни повече от 300 картини вече бяха конфискувани от централния клон на КТБ. В списъка платна на световнопризнати майстори на четката като Иван Мърквичка, Владимир Димитров – Майстора и Златю Бояджиев. Техни платна на арт търговете започват от 40 000 - 50 000 лева.

За да бъде установена точната им стойност, са привикани експерти оВладимир Димитров – Майсторат Националната художествена галерия и Националния исторически музей. По не подвърдени слухове обаче общата им сума надхвърля 2 милиона лева.

До обезпечителната мярка по разследването се стигнало, тъй като не бил ясен произходът на парите, с които картините са купени.

Първоначалният план бил картините да бъдат откарани в хранилищата на Националната художествена галерия, но там нямат капацитет да приемат толкова платна.

Интригуваща подробност  се оказа датата на заповедта за обиск на арт-колекцията на банкера, който в момента чака решението на съда в Белград за екстрадицията му у нас. Оказа се, че дата на документа, издаден  от съдията, е 8 януари 2015 г., т.е. цели два дни по-късно от първата атака.Предполага се,че от СГП са се боели от изтичане на информация и са ускорили процедурата.

 

Има и друго смущаващо обстоятелство. При днешната акция на прокуратурата са иззети иззела частни картини  на известен наш колекционер. Те са се намирали на отговорно пазене в трезора на банката. За съжаление срокът на договора е изтекъл по времето на истерията с фалита на КТБ. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.