Ето какво се случва с 20-годишния Мохамед Абдулкадер, който бе обвинен в тероризъм

https://crimes.bg/analizi/eto-kakvo-se-sluchva-s-20-godishniya-mohamed-abdulkader-koyto-be-obvinen-v-terorizam/38966 Crimes.bg
Ето какво се случва с 20-годишния Мохамед Абдулкадер, който бе обвинен в тероризъм

Очаква се по-късно от прокуратурата да дадат повече подробности по случая

До няколко часа обвинения в тероризъм Мохамед Абдулкадер ще бъде конвоиран в София, предаде БНТ.

Младият мъж, който е българин от сирийски произход и е шампион по борба, беше арестуван при зрелищна акция на ДАНС, ГДБОП и спецпрокуратурата в сряда в Бургас.

Той бил под карантина, тъй като преди седмица си дошъл от Сирия, където бил при баща си. Стана ясно още, че Абдулкадер е участвал в боеве на страната на Ислямска държава заедно с баща му, което е престъпление според българското законодателство. Очаква се по-късно от прокуратурата да дадат повече подробности по случая.

Междувременно защитникът на Мохамед Абдулкадер – адвокат Веселина Василева заяви: „Това е момче като всяко друго на тази възраст – има приятели, излиза по дискотеки, не е терорист. Той е силно притеснен. Признава, че е ходил в Сирия, но никога не се е замесвал с нещо незаконно. Съмнява се, че го набеждават заради снимка отпреди 5 години с автомат в Сирия“.

Както вече стана ясно при реализираната мащабна акция на ДАНС и ГДБОП бяха задържани 15 лица по подозрения, че са подготвяли терористичен акт. Засега единственият арестуван е Мохамед, а другите са разпитани само като свидетели.

Това са приятели, с които той е поддържал ежедневни контакти, след като се е върнал от Сирия. Повечето от тях били негови набори от ж.к."Меден рудник". Според родното разузнаване бащата на младежа бил високопоставен служител на сирийска армия.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.