ЕС дава луди пари за разработването на ваксина срещу COVID-19

https://crimes.bg/analizi/es-dava-ludi-pari-za-razrabotvaneto-na-vaksina-sreshtu-covid-19/38584 Crimes.bg
ЕС дава луди пари за разработването на ваксина срещу COVID-19

Епидемията у нас е в самото начало


По време на извънредния брифинг в Министерски съвет по-рано днес, премиерът Бойко Борисов обяви, че ЕС дава 140 млн. евро за разработване на ваксина срещу COVID-19.

 

Борисов съобщи най-важните решения, които са били взети на Европейския съвет снощи. 

 

Сред тях е противодействие на дезинформацията, работа за набавяне на медицинска апаратура там, където има нужда, увеличаване на капацитета за извършване на тестове. 

А едно от най-важните - да се подкрепят научните изследвания. 

 

"Ще бъдат заделени 140 милиона евро за 17 проекта, включително и такъв за ваксини", отбеляза Борисов.

МС е взел решение и за закупуването на 1 милион маски и 50 респиратора.

 

Има три основни начина за установяване на болните от коронавирус. Предвижда се да се правят до 40 000 бързи теста на ден, което ще струва около 10 милиона лева на месец, каза по време на брифинга началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

 

Tой обясни, че епидемията у нас е все още в началото и на този етап не може да се прогнозира кога ще бъде краят ѝ.

По думите на ген. Мутафчийски всеки от тестовете е важен на различен етап от развитието на епидемията. 

 

Според Световната здравна организация единственият достоверен начин за установяването на коронавирус заразен е с тест от вида Real time PCR.

"Той е бавен и изисква апаратура и добре обучен персонал. Няма друг метод, който да е доказал повече своята надеждност. Това в България има възможност да се установява при пълен капацитет на работещите лаборатории в размер на около 1 000 или 1 200 случая дневно. Това значи около 30 000 теста месечно. Изразено като цени, това е около 930 000 лева на месец. В поръчката, която е извършена в Европейската комисия, за България са отделени 600 000 такива теста", обясни началникът на Щаба.

 

Вторият начин за идентифициране на заразен в с коронавирус е чрез имунохроматографски метод на базата на антиген, който е върху повърхността на вируса. 

"Пробата се взима по абсолютно същия начин като при Real Time PCR. Но идентифицирането става бързо за около 5 минути с малък портативен апарат. Разработват се и тестове, които са директно за гледане, както е тестът за бременност. Тези тестове, поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово, защото не изискват кой знае какъв обучен персонал. Предвиждаме, че те могат да с е правят от 5 000 до 20 000 дневно, което значи на месечна база, че трябва да се правят около 300 000 теста, които съобразно цената в момента, са около 10 милиона лева месечно", допълни ген. Мутафчийски. 

 

По думите му, когато вече е установено, че епидемията е достигнала върха си и има стабилизиране като брой случай дневно, започват да се извършват така наречените спорни бързи тестове.

Премиерът Борисов от своя страна заяви, че поръчката от ЕК е за 600 000 бройки PCR и 400 000 бройки бързи тестове.

"Днес отново ще говоря с ЕК и ще обсъдим дали е възможно към този 1 млн. да прибавим още половин милион от различните модификации, отбеляза той.

Във връзка с безлихвените кредити, Борисов отговори, че е обещал до сряда да мълчи. 

"Работят много усилено и в сряда казаха, че заедно с БНБ ще обявят", добави той.

 

"В точка 13 на решенията след Европейския съвет се казва "Подкрепяме решителните действия, предприети от ЕЦБ, за да се осигурят благоприятни условия за финансиране във всички страни от Еврозоната", оставям на умниците да коментират, каза още по време на брифинга в Министерския съвет премиерът.

 

"Призовахме лидерите, Комисията да ускори действията си в подкрепа на осигуряването на неотложно и адекватно предоставяне на оборудване в целия ЕС, което е най-належащия приоритет на въпроса", допълни още Борисов.

 

"В контекста на препоръките на СЗО неотложно трябва да се увеличи капацитетът за извършване на тестове, а държавите-членки ще доказват на Комисията за положението. Подкрепяме решителните действия, предприети от ЕЦБ, за да се осигурят благоприятни условия за финансиране във всички страни от еврозоната", отбеляза още Бойко Борисов.

 

Над 24 000 са карантинираните жители, а 200 са досъдебните производства за нарушена карантина, заяви по време на брифинга в МС министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Ще взема думата по отношение на прилагане на самите мерки. От началото на въвеждането им МВР съвместно със здравните органи контролира спазването на наложената карантина на лица, завръщащи се от чужбина и такива, които са установени с положителни проби", посочи той.

 

"Продължаваме работата, за да гарантираме спазването на тези мерки. И Щабът казва, че това е основното, което най-добре рефлектира и забавя разпространението на вируса. Имаме над 24 хил. карантинирани жители, като по-голямата концентрация е в столична дирекция и големите областни градове като Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново", допълни министърът. 

 

По отношение на мерките, които най-много затрудняват гражданите в момента, това са именно контролните пунктове на изходите и входовете на областните градове. Знам, че има затруднения в движението. Знам, че създава допълнителни затруднения попълването и предаването на декларация. Мерките са нови въобще за служителите на министерството и за обществеността. Те наистина създаваха много проблеми, но с промени в заповедта на министър Ананиев диференцирахме задълженията на гражданите, така че да дадем приоритет на лекарите, на медицинските лица, на хората, които са свързани с работа в критичната инфраструктура на страната. Това са електроразпределителни дружества, телекомуникации, Бърза помощ. Транспортът, където позволява инфраструктурата, са направени отделни коридори", уточни министър Маринов. 

 

По думите му в момента се оформят проблеми от Перник към София. "Знаете, че голяма част от перничани работят за София. Перник е  голям град. Всички тези хора трябва да отидат сутрин на работа, вечер да се приберат. Преди конференцията разговарях с директора на Столична дирекция. Правим всичко възможно да разпределим потоците, така че чакането да е минимално. Към момента на Владая имаме около 2 км опашка, но сме изпратили 12 полицейски служители", посочи министърът. 

 

А по-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която определя лечебните заведения и съответните структури в тях, които да извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19.

 

В заповедта е посочено кои лечебни заведения извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние и кои лечебни заведения обслужват пациенти с COVID-19 в състояние, изискващо интензивно лечение.

В заповедта е посочено и разпределението на болничните легла по лечебни заведения.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.