Да зарежеш Уолстрийт заради България – Вижте невероятната история на топ експерта Йордан Моллов

https://crimes.bg/analizi/da-zarezhesh-uolstriyt-zaradi-balgariya-vizhte-neveroyatnata-istoriya-na-top-eksperta-yordan-mollov/40049 Crimes.bg
Да зарежеш Уолстрийт заради България – Вижте невероятната история на топ експерта Йордан Моллов

 

Йордан Моллов се отказа от блестящото си бъдеще на Уолстрийт, за да преподава у нас

Йордан Моллов е от малцината българи, успели не просто да се докоснат до света на големите пари на Уолстрийт, а да се утвърдят като едни от водещите специалисти там. Нашенецът е определян и като един от най-големите експерти там. Още преди 15 години най-големите специалисти в бранша оценяват уменията му и без да се колебаят го привличат в екипа на фондовата борса.

Там нашенецът е анализатор на едни от най-големите хедж фондове - Hound Partners, 3G capital, NYLIM, а безценният опит, натрупан там, допринася неимоверно за успехите на всички компании и дейности, които ръководи и развива в бъдеще.

За работата си в Уолстрийт българинът казва, че изисква не само много упоритост, но и непрестанно следене и анализи на ежесекундно променящата се среда на фондовата борса. Именно в това се корени и успехът му.

Кариерата на Моллов започва още през 2004 година,когато завършва бакалавърска степен по международни отношения в престижния SUNY New Paltz, САЩ, а след това придобива диплома за магистър по бизнес администрация от Fordham University, отново в САЩ.

Заради качествата си  е поканен в стажантската програма към Централата на Oбединените нации (ООН) в Ню Йорк, където преминава обучение в главния офис на нейния тогавашен лидер Кофи Анан.

Записва името си в историята на родната икономика като основател на „Голдън спирит асет мениджмънт“ - първия български хедж фонд на борсата в Америка, насочен към клиенти от Централна и Източна Европа.

Цялата администрация на фонда е позиционирана в Манхатън, а отговорността за управлението там е делегирана на един от най-добрите експерти от Уолстрийт в търговията с акции, облигации и ценни книжа. Главният брокер на компанията е известен в цял свят авторитет, който инвестира акции главно на американския пазар.

Компанията специализира върху инвестиции в акции, облигации, суровини, и други финансови инструменти на всички клиенти, които по американските закони са състоятелни. С цената на много упорита работа, ясна визия, безспорен талант и силна воля, Моллов и още двама негови съдружници успяват да изведат „Голдън спирит асет мениджмънт“ сред лидерите на световния инвестиционен пазар. 

Въпреки невероятното си постижения в международен аспект, Моллов решава да се завърне на родна земя, като създава водещи компании за инвестиционно посредничество с редица техни регионални офиси на Балканите.

И точно в момента, когато достига връх на кариерата си, Моллов сменя рязко посоката, решавайки да се преориентира към съвсем различна дейност – на преподавател. Решение, което успява да стъписа мнозина.

Той обаче е категоричен, че иска да помогне на бизнес средата у нас като предаде опита си на младите специалисти. А какво по-мотивиращо за младежите може да бъде това да се учат от най-добрия, врял и кипял в света на фондовите борси? Топ финансистът преподава две нови за учебните програми у нас специалности - Стратегии и Е-business в Нов български университет, Стопанска академия „Димитър Ценов“ – Свищов, Университета по библиотекознание и информационни технологии. Изнася лекции като гост – преподавател в Бургаския и Варненския свободни университети.

Немалка част от времето му е посветена и на благотворителна дейност, а компаниите, които до момента ръководи, както и десетките му клиенти, са поверени в ръцете на съдружниците му, които притежават не по-малко опит от самия него.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.