Да помогнем за едно богоугодно дело - изграждането на храм в Софийската „Мала Света Гора“

https://crimes.bg/analizi/da-pomognem-za-edno-bogougodno-delo-izgrazhdaneto-na-hram-v-sofiyskata-mala-sveta-gora/39791 Crimes.bg
Да помогнем за едно богоугодно дело - изграждането на храм в Софийската „Мала Света Гора“

Едно богоугодно дело се нуждае от нашето съдействие! В село Лозен, местността Райовец започва изграждане на параклис, посветен на „Св. Апостол първомъченик и архидякон Стефан“. Начинание, за което е нужна финансова подкрепа. С тази цел е стартирана дарителска кампания, в която всеки от нас да се включи според възможностите си. Подробни данни за дарителската сметка ще намерите на финала на статията.

Нека ви запознаем подробно с мястото, където ще се изгради новият параклис и защо е избрано точно то. Изборът не е случаен. В християнската топография  по българските земи днешна София и околностите й винаги са заемали особено значимо място.

Именно в планините край столицата са разположени културно-исторически обители с огромно значение. Неслучайно село Лозен и местността наоколо са известни като Софийската „Мала Света Гора“. Поради големия брой храмове и параклиси, разположени на тереторията му.

Именно там – в Долен Лозен се намира и най-старият построен в околията параклис – „Вси Светии“, който е бил съграден още преди Освобождението – през 1850 година. През размирните 1943-1944 година обаче той е разрушен, а мястото се използва за среща на партизани от Лозенската планина.

Историческата му стойност обаче е толкова голяма, че през 1972 година тогавашната власт взема решение да го възстанови. А през 1985 година, с дарения и доброволен труд от страна на населението, е изграден втори параклис – „Свети Георги Победоносец“.

Само три години по-късно – през 1988 година, на мястото е издигнат и трети параклис – „Света Богородица“. Който използва основите на параклис, носещ същото име, съществуващ от незапомнени времена, но разрушен.

Няколко години преди това – през 1980 година, пак в същата местност, на мястото на старата сграда, е изграден уникален за Софийска област параклис, носещ името на Свети Харалампий. А защо е уникален? Защото е единственият параклис в цялата околия, носещ името на светеца.

В по-новото време, в периода 1999-2002 година, върху стари зидове, останали от  християнско светилище, отново с доброволен труд  и дарения от населението, се изгражда и параклиса „ Св. св. Константин и Елена”. 

Към днешна дата на дневен ред е изграждането на параклис „Свети Стефан“. Светецът не е избран случайно. Свети Стефан е не само ревностен апостол, но и пръв сред мъчениците след Христовото възнесение, пролял кръвта си и отдал живота си за своя Господ.

Сред християнието той е известен като пръв мъченик за вярата Христова. Затова и заслужава да му бъде издигнат параклис, който да носи неговото име. Още повече, че той ще е първият и единствен такъв на територията на цяла България. Свети Стефан, като първият християнски мъченик, отваря със своята жертва вратата на хиляди мъченици, които ще украсят небето и земята с примера на своето пълно себеотрицание. Но най-великата врата всъщност е Сам Христос, Който казва: „Аз съм вратата: който влезе през Мене, ще се спаси, и ще влезе, и ще излезе, и паша ще намери.” (Йоан 10:9).

Св. архидякон Стефан не е само първомъченик, увенчан с небесния венец, а и силен молител пред престола на Светата Троица, прошепвайки своите последните думи с вопъл на уста: „Господи, не зачитай им тоя грях"! (Деян. 7:60)

Виждайки безграничната Божия любов и жертва към нас човеците, нека и ние изпросим молитвеното застъпничество на светеца!

Теренът за строежа на параклиса, с площ 1300 кв. м., се намира в местността Райовец и е дарен на 27 юли 2019 година. Нека завършим това богоугодно дело с общо усилия, всеки според възможностите си.

„А благотворителността и щедростта не забравяйте, защото такива жертви са благоугодни Богу”. (Посл. до Евр. 13:16)

 

                    Дарителска кампания!

 

Банкова сметка:

Титуляр на сметката: Храм "Св. Николай"- с. Лозен

Банка ДСК ЕАД

IBAN : BG86STSA93000026800030

BIC : STSABGSF

Валута: Български лева

За допълнителна информация Храм"Свети Атанасий Велики" Горни Лозен

Тел: 0897703737 Храм "Свети Атанасий"

Тел: 0898351059 ставр. Иконом Цанко Тотев.

Тел: 0877833082 свещ. Георги Марков

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.