Д-р Симеонова от БАН: Коронавирусът ще мине през повечето българи!

https://crimes.bg/analizi/d-r-simeonova-ot-ban-koronavirusat-shte-mine-prez-povecheto-balgari/39821 Crimes.bg
Д-р Симеонова от БАН: Коронавирусът ще мине през повечето българи!

Надежни ли са новите антигенни тестове?

"Тестирането на вирусни инфекции се свежда до 3 принципа - да се търси вирусна частица (антигенни тестове); да се търсят антитела срещу вирусния патоген (може да означава текуща или прекарана инфекция); молекулярно-биологично диагностика, почиваща на PCR метода. Има антинегенни тестове, които работят с проба от гръден секрет - резултатът излиза по-бързо и е надежден", обясни гл.ас. д-р Лора Симеонова от Института по микробиология на БАН пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че има определен момент за всеки един от тестовете, в който те могат да дадат верен резултат, но това не е по всяко време.

Проявим ли симптоми, трябва да се извърши тестване, отбеляза гостът и обясни, че не препоръчва самотестването.

"Човек може да си направи тест за антитела. Единственият смисъл за това е да провери дали има IgE антитела. Бързите тестове показват, че има някакво количество, но не точно колко са", разясни още д-р Симеонова. 

Тя смята, че в задължителната извадка при тестването трябва да бъдат включени симптоматичните лица и хората, които са били в контакт с вирусоносител. Д-р Симеонова уточни още, че трябва да отминат няколко дни от контакта със заразен, за да бъде верен тестът.

"Поне 5-6 дни би трябвало да отминат", посочи д-р Симеонова. 

Третата група хора включва тези, които са пътувалите или тези, които трябва да излязат от карантина.

Д-р Симеонова очаква епидемиологичната обстановка да продължи да се усложнява и най-сложно да стане, когато започне циркулацията на сезонния грип. Тестовете трябва да се правят в лаборатории, защото иначе личните лекари ще се натоварят много, смята ученият от Института по микробиология. 

"Този вирус вероятно ще мине през голяма част от населението. Незнайно колко време той ще циркулира. Ще има пациенти, които ще го изкарат по-тежко и такива, които ще имат лека клиника и симптоматика", каза още д-р Лора Симеонова.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.