Чия пионка е Спас Русев в играта за "Виваком"

https://crimes.bg/analizi/chiya-pionka-e-spas-rusev-v-igrata-za-vivakom/42144 Crimes.bg
Чия пионка е Спас Русев в играта за "Виваком"

Документи от Люксембург разкриват странни връзки при сделката за телекомаУправителите на една от фирмите зад "Виваком" са продали сами на себе си (без пари) собствеността върху най-големия мобилен оператор у нас. А появата на Спас Русев в начинанието е само за замъгляване на схемата. Това установи вестник "БАНКЕРЪ" при проверка на документите от Търговския регистър на Люксембург (Registre de commerce et des sociétés de Luxembourg). 

 

 

За да станат ясни всички задкулисни маневри, първо ще изясним структурата на собствеността на "Виваком". Днес пряк притежател на телекома е българската фирма "Вива телеком България". Неин собственик пък е регистрираното в Люксембург InterV Investment. То от своя страна е в ръцете на V2 Investment, също от Люксембург, което на свой ред е изцяло притежание на V Telecom Investment S.C.A - отново акционерно дружество от Великото херцогство. Точно в последната фирма се криеше и реалното разпределение на акциите - между Цветан Василев, VTB Capital и кредиторите на предишните собственици на БТК, представлявани от Майкъл Тененбаум. През ноември миналата година обаче бе проведен търг за собствеността на телекомуникационната компания, който беше спечелен от небезизвестния лобист и сив кардинал на бившата царска партия НДСВ Спас Русев с оферта от 330 млн. евро. Инициатор на аукциона бе инвестиционното поделение на руската ВТБ банк - VTB Capital, и по-точно българският му клон, управляван от бившия финансов министър в царското правителство Милен Велчев, който едновременно с това е и управител на прекия собственик на българския мобилен оператор - "Вива телеком България". Причината за търга - непогасен мостови заем от 150 млн. евро, отпуснат на InterV Investment (б.а.- първият по веригата чуждестранен собственик на "Виваком"). Обезпечение по въпросния заем бяха 100% от акциите на "Вива телеком България" и именно те бяха разиграни на търга. 

 

 

Ще оставим настрана този път всички спорове около законността на наддаването и редицата международни дела, които се водят. Но няма как да не отбележим, че дългата верига на собствеността на "Виваком" в Люксембург би следвало да е прекъсната до InterV Investment. Интересното е, че промените в партидата на това дружество в Люксембургския търговски регистър започват още в края на май 2015-а. - броени дни след падежа на мостовия кредит (23 май). Тогава тримата управители на InterV Investment - Хиле-Пол Шут, Владимир Морнард и Златозар Сурлеков, са сменени с юридическите лица от Люксембург - MAZE S.à r.l, Titan S.à r.l и Seren S.à r.l. Само за сведение ще кажем, че същата промяна настъпва и в партидата на собственика на InterV -  V2 Investment. В управата на двете фирми обаче остава Майкъл Тененбаум.

 

 

Следващата въртележка по високите етажи се случва в края на октомври, малко преди провеждането на споменатия търг в Лондон. Този път Titan S.à r.l, Seren S.à r.l и Майкъл Тененбаум подават оставки и начело на InterV Investment и съответно на "Виваком" остава само MAZE S.à r.l. И тук точно идва най-любопитното - въпросната фирма, според Търговския регистър на Люксембург, притежава дружеството, с което Спас Русев участва в търга - "Вива Телеком" (Люксембург) С.А. Също така, управител на "Вива Телеком" (Люксембург) С.А е и посочената по-горе Titan S.à r.l.

 

 

С други думи, излиза, че управителите на InterV Investment продават на себе си InterV Investment и по този начин овладяват "Виваком". Защото, нали се досещате, онези 330 млн. евро, които афишира Спас Русев, де факто са извадени от единия джоб на купувача MAZE S.à r.l. и са влезли в другия джоб на продавача MAZE S.à r.l. Въпросът е кой точно стои зад тази мистична фирма? Според наличните документи управител е Шандал Бер. Преди нея пък поста е заемал Ришард вант Хоф. Но на всеки трябва да е ясно, че това са номинални директори, каквито най-често се ползват при офшорните компании. В действителност най-логично изглежда предположението, че зад MAZE S.à r.l се крие VTB Capital. Погледнато хронологически, тази фирма излиза на сцената точно когато започна да отслабва влиянието на Цветан Василев, а представителите на инвестиционното поделение на руската ВТБ банк - Милен и Георги Велчеви, влязоха ефективно в управлението на българската "Виваком". Следвайки тази линия, лесно може да си обясним и появата на Спас Русев - това беше човекът, на чиято яхта в Монако бяха заснети да играят карти известният контрабандист Иван Тодоров-Доктора (вече покойник), Петър Петров-Амигоса, Милен Велчев и други лица. Именно Русев дирижира през 2004-а (когато Милен Велчев е финансов министър) и приватизацията на БТК, като доведе у нас купувача й - инвестиционния фонд "Адвент интернешънъл".

 

 

Всъщност най-странното в цялата тази игра е мълчанието на българските власти, които преди време твърдяха, че трябва да получат дял от продажбата на "Виваком", с който да покрият част от парите, платени заради фалита на КТБ. Дори наложиха запори върху акциите на "Вива телеком България", които трябваше да защитават националния интерес. Явно обаче Спас Русев и "люксембургските" му приятели се ползват с някакво особено доверие.Източник: banker.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.