Борис Немцов беше убит в центъра на Москва

https://crimes.bg/analizi/boris-nemcov-beshe-ubit-v-centara-na-moskva/37587 Crimes.bg
Борис Немцов беше убит в центъра на Москва

Водещият руски опозиционер и бивш вицепремиер Борис Немцов беше убит в центъра на Москва около 23,40 ч. местно време (22,40 наше време), съобщават руските медии.

Неизвестен нападател го е прострелял четири пъти в гърба с пистолет, уточнява Би Би Си. Немцов е починал на място.

Стрелецът е бил с бял автомобил и е избягал.

На мястото на убийството „са намерени шест гилзи“, каза говорителката на руското вътрешно министерство Елена Алексеева, цитирана от ТАСС.

Немцов е убит близо до Кремъл, докато е вървял по Големия Москворецки мост в компанията на своя позната, украинска гражданка. Тя е оживяла и дава показания пред полицията.

Според сайта „Медуза“ нападателите са били няколко.

Иля Яшин, един от лидерите на партията РПР-ПАРНАС, чийто съпредседател е Немцов, потвърди убийството пред РИА Новости. От местопрестъплението той заяви: „за съжаление виждам тялото на Борис и много полицаи около него“.

По-рано този месец Немцов сподели пред Sobesednik.ru, че се страхува за живота си, казвайки: „Страх ме е, че Путин ще ме убие“.

Вадим Прохоров, адвокат Немцов, каза, че опозиционерът е получавал заплахи в социалните мрежи и че полицията е била уведомена, но властите не са направили нещо, за да го защитят, предаде АП.

Немцов бе един от организаторите на планирания за неделя опозиционен митинг за протест срещу войната в Източна Украйна и срещу ролята на Москва в нея.

Борис Немцов е роден 1959 г. в Сочи. Той е един от създателите и лидерите на движение „Солидарност“ и съпредседател на РПР-Парнас, член на Координационния съвет на руската опозиция. Бил е губернатор на Нижегородска област, работил е в руското правителство: бил е министър на горивата и енергетиката (1997 г.), първи вицепремиер (1997-1998). През 1997-1998 е бил член на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Няколко пъти е бил член на парламента, бил е ръководител на фракцията на Съюза на десните сили (СПС), заместник-председател на Думата.

След 2003 г. работи в частния бизнес.

През 2008 г. е един от инициаторите за създаване на опозиционното демократично движение „Солидарност“.

От 2012 г. е съпредседател на Републиканската партия на Русия - Партия на народната свобода (РПР-ПАРНАС).

На регионалните избори през септември 2013 г. е избран за депутат в Ярославската областна дума.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.