България е сред първите страни, в които се провежда 10-дневно бягане. Стартира на…

https://crimes.bg/analizi/balgariya-e-sred-parvite-strani-v-koito-se-provezhda-10-dnevno-byagane-startira-na/28837 Crimes.bg
България е сред първите страни, в които се провежда 10-дневно бягане. Стартира на…

 

Началото е в 8 ч.

България е една от първите страни в Европа и в света, в които се провежда 10-дневна надпревара в бягането. На 7 юни в 8:00 часа в София стартира Шри Чинмой 6 и 10-дневно състезание по бягане. То ще продължи до 17 юни.

 „Златното момиче“ на българската художествена гимнастика Мадлен Радуканова  ще даде официалния старт. Олимпийската шампионка е чудесен пример за силата на човешкия дух и тяло. Тя ще пожелае успех на 23-мата бегачи от 13 държави.

По информация от организаторите, в надпреварата ще участват 19 мъже и 4 жени от Финландия, Сърбия, Италия, Беларус, Украйна, Словакия, Чехия, Полша, Австрия, Норвегия, Унгария, Ирландия и България.

 

През 2021 година организаторите от "Шри Чинмой Маратон Тим България" поставиха началото с 6-дневно състезание. Тази година е добавена още една опция за спортистите – бягане в продължение на 10 дни.

 

В събитието ще се включат някои от най-добрите бегачи на свръхдълги дистанции. Сред тях е многократният победител и рекордьор на най-дългото сертифицирано състезание в света – 3100 мили „Себенадминаване“ – Ашприханал Аалто от Финландия. Ще бяга и миналогодишният победител от 6-те дни в София, спечелил последните две надпревари на 3100 мили –  италианецът Андреа Маркато. Участие ще вземе и световният рекордьор на 6 дни във възрастовата група 70+ и национален рекордьор Ради Милев.

 

Впечатляващата група топ атлети с опит в многодневните състезания ще покаже пред софиянци как силата на човешкия дух надхвърля всички ограничения.

Мото на надпреварата тази година е мисълта на Шри Чинмой: „Да бягаш от познатото към непознатото означава да бягаш от робството към свободата.“

 

Трасето се намира в парка „Св. Св. Петър и Павел“ в София и е с дължина 785 мeтра. Съгласно регламента, състезателите изминават възможно най-дълго разстояние, като обикалят трасето, което е отворено 24 часа в денонощието. Бегачите сами решават кога и колко да почиват. През цялото време на състезанието по маршрута ще има стюарди-съдии, които ще следят за спазването на правилата на състезанието и на реда.

 

"Шри Чинмой Маратон Тим" е международна спортна организация, която се е посветила на популяризирането на спорта и физическата култура като неотделима част от формирането на хармонична човешка личност.

 

Шри Чинмой основава Тима през 1977 г. като инструмент за изява на безграничния потенциал, скрит във всеки един от нас. Той поставя началото на състезания, които за много хора изглеждат отвъд границите на възможното – главен пример за това е състезанието „Себенадминаване“ на 3100 мили, провеждано от 1997 г. През годините "Шри Чинмой Маратон Тим" се утвърждава като най-големия организатор на многодневни ултрамаратони.

 

Шри Чинмой (1931-2007) се занимава със спорт не само заради радостта от движението, не само за да поддържа тялото в добра форма, но и защото вижда спорта като естествен израз на неговата философия за себенадминаване – постигане на привидно невъзможното за тялото чрез силата на вътрешния дух. Той ни завещава: „Ние сме наистина безгранични, ако само се осмелим да опитаме и имаме вяра“.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.