Властите в Узбекистан екстрадират касапина от „Соло“ Илиян Тодоров

Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев изненадващо е подписал указ за амнистия на касапина на 6 декември т.г.

https://crimes.bg/vodeshha-tema/vlastite-v-uzbekistan-ekstradirat-kasapina-ot-solo-iliyan-todorov/123955 Crimes.bg
Властите в Узбекистан екстрадират касапина от „Соло“ Илиян Тодоров

Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев изненадващо е подписал указ за амнистия на касапина на 6 декември т.г.

Осъденият на доживотен затвор двоен убиец от дискотека „Соло“ Илиян Тодоров ще бъде екстрадиран от Узбекистан в България на 27 или 28 декември и веднага след кацането си на родна земя ще бъде въдворен в Софийския затвор, където ще прекара остатъка от живота си. Това разкрива запознат от Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“.

 

В началото на месец март т.г. Илиян Тодоров, издирван повече от 12 г. от родните власти с влязла в сила осъдителна присъда за убийствата с нож на Васил Александров и хокеиста Кирил Въжаров на 18 април 2009 г. след пиянско спречкване на младежки компании пред дискотека „Соло“ в центъра на София, беше арестуван на летището в Ташкент при опит да излети за Истанбул с фалшив международен паспорт.

 

Властите в Узбекистан първоначално блокираха процедурата по екстрадицията на касапина Илиян, който е далечен роднина на президента на България(2002 - 2012) Георги Първанов, тъй като той беше осъден на 5 години затвор заради използването на неистински документи за самоличност. Първоначалното обявление на местните съдебни власти беше, че Тодоров първо ще излежи присъдата си в Узбекистан, а едва през 2028 г. ще бъде предаден на българското правосъдие.

На 6 декември т.г. обаче президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев изненадващо е подписал указ за амнистия на касапина.

Двойният убиец от дискотека „Соло" Илиян Тодоров е бил изведен от служител на президентската администрация от затвора в Алмалъйк, но часове по-късно е бил въдворен в друг зандан, като са му връчили документ за депортиране в България по искане на родните власти.

 

Основна заслуга за амнистията на Илиян Тодоров в Узбекистан и връщането му в България има и.ф. главен прокурор на България Борислав Сарафов, признават от ГДИН. Още в края на месец октомври Сарафов стартирал офанзива по предаването на пернишкия касапин на родното правосъдие, като се срещнал със заместник главния прокурор на Узбекистан Нозим Ходжаев.

 

Присъствали на срещата между магистратите твърдят, че Сарафов сам предложил на колегите си опцията Илиян Тодоров да бъде амнистиран от президента на Узбекистан и впоследствие да бъде депортиран в България, като разказал на Ходжаев, че по сходен начин били освободени либийските сестри, прекарали 8 години в плен като заложници на диктатора на Либия Муамар Кадафи.

 

„Депортирането на Илиян Тодоров в България е въпрос на броени дни, в момента тече активна кореспонденция между съдебните власти в Ташкент и София за предаването му. Тодоров ще бъде предаден още преди Нова година на България – на 27 или 28 декември“, разкрива човек от Министерството на правосъдието.

 

На 18 април 2009 г. Илиян Тодоров уби с ножа си двама студенти след пиянска свада между две компании в дискотека „Соло“, намираща се на метри от Съдебната палата. В кървавото меле загинаха вратарят на националния отбор по хокей – 21-годишният Кирил Въжаров и приятелят му – 24-годишният Васил Александров.

 

Ден след касапницата, потресла цяла България, десетки очевидци посочиха като извършител на двойното убийство Илиян Тодоров, чийто баща Венцеслав в онзи момент бе депутат от БСП и водач на листата на социалистите в Перник за парламентарните избори. Баката на Илиян е втори братовчед на бившия президент на България.

 

Припомняме, че в дните след кървавото меле пред „Соло“, Тодоров се предаде по съвет на баща си. За да заблуди разследващите, перничанинът си боядиса косата в оранжево-жълто и твърдеше, че от години ходи с подобна фризура. Намериха се обаче снимки от дискотеката от 18 април, където часове преди убийството Илиян пирува с приятелите си с естествения му цвят на косата.

 

Въпреки множеството свидетели и доказателства, че именно той е убиецът на Въжаров и Александров, обвиняемият бе скандално оправдан от Румяна Ченалова на първа инстанция в Софийския градски съд. На 9.12.2011 г. Ченалова оневини Тодоров като извършител на двойното убийство и разпореди той да бъде пуснат от ареста. Според съдебния състав, председателстван от Ченалова, студентите Въщжаров и Александров били убити с ножа, който е приложен като доказателство по делото. Съдът прие, че не може да постанови осъдителна присъда на заподозрения като двоен убиец Илиян на базата на събраните косвени доказателства.

 

Съдия Ченалова оневини родственика на Първанов и на база видеозапис от нощта на убийството – от камерата не ставало ясно кой точно вилнее с ножа. От видеозаписите се виждало силует в черно облекло, който „замахва с движение, наподобяващо наръгване“.

 

Записите, които са с ниско качество, не можели да определят кой кой е и съответно оневинявали подсъдимия Илиян Тодоров.

 

Впоследствие Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда на Ченалова и осъди Тодоров на доживотен затвор, а Върховният съд потвърди наказанието му на 15 декември 2013 г. Когато обаче полиция и съдебна охрана го потърсиха в дома на баба му и дядо му в Пловдив, където беше последната му адресна регистрация, той не беше открит там.

 

И до днес не е известно кога точно Илиян Тодоров е избягал от България, тъй като оправдалата го съдийка Румяна Ченалова дори не му бе забранила да напуска пределите на страната. Неофициално се твърди, че касапинът от „Соло“ е избягал няколко седмици преди да бъде постановена окончателната му присъда „доживотен затвор“. Смята се, че Илиян се е укривал дълго време в ЮАР и че през годините е ползвал фалшиви документи за самоличност, изработени в България.

 

Вече бившата съдийка Румяна Ченалова пък все още не е дала адекватно обяснение защо оправда Тодоров. Според близките на загиналите пред дискотека „Соло“, оправдателната присъда на касапина е била срещу 200 000 лева подкуп.

„Няколко месеца след като убиецът беше арестуван, родителите му продадоха два апартамента – един в София и един в Перник. Още тогава получихме сигнал, че парите от продажбата на апартаментите са предназначени за плащането на подкуп на Ченалова. Имало е среща в Хасково, където парите са били предадени“, твърди роднина на убития студент Кирил Въжаров.

 

Илиян Тодоров винаги е отричал, че е извършител на двойното убийство. В дните след бягството си от България той разпространи видеообръщение, в което твърдеше, че не той, а неизвестен мъж с качулка е наръгал и убил с нож двамата младежи пред дискотека „Соло“. Предполага се, че след връщането му в България и въдворяването му в затвора, той ще се опита чрез адвокати отново да върне съдебния процес в начална фаза. Юристи обаче твърдят, че е малко вероятно това да се случи. Но както е известно, България е страна на чудесата и дори най-големите: безобразия минават просто ей така...

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.