Как Корнелия Нинова успя да приватизира „Техноимпекс“ на 28 години?

Дейността е свързана основно с държави като Мароко, Тунис, Сирия, Ангола и Зимбабве

https://crimes.bg/vodeshha-tema/kak-korneliya-ninova-uspya-da-privatizira-tehnoimpeks-na-28-godini/109778 Crimes.bg
Как Корнелия Нинова успя да приватизира „Техноимпекс“ на 28 години?

Дейността е свързана основно с държави като Мароко, Тунис, Сирия, Ангола и Зимбабве

През далечната 1997 г. СДС печели изборите с 53% от гласовете на българите. Парламентът е със синьо мнозинство, президентът Петър Стоянов също е син. За пръв път СДС държи цялата власт в ръцете си. Иван Костов е на върха на славата, а думата му е закон.

 

За изпълнителен директор на „Техноимпекс“ е назначена неизвестната, твърде млада – на 28 години и без никакъв управленски опит Корнелия Нинова, която по това време ползва фамилното име Петрова.

 

Тя е юрист и е само с две години трудов стаж. През 1995 г. за няколко месеца е стажант-съдия в СГС. През 1996 г. за кратко е юрисконсулт в Столична община 1996-1997 г. работи като следовател в Столичното следствие, а от март до август 1997 г. е юрисконсулт в БТК.

 

По-късно същата година бъдещата соцлидерка е тържествено инсталирана за изпълнителен директор на „Техноимпекс“ АД. Дружеството е създадено през 1996 г. с предмет на дейност „оказване на научно, културно и техническо съдействие на други страни чрез предоставяне на специалисти в областта на науката, образованието, здравеопазването, промишлеността, строителството, серското стопанство, културата и др. и приемане на чужди граждани на производствено-техническо обучение в НРБ“.

 

Дейността е свързана основно с държави като Мароко, Тунис, Сирия, Ангола, Зимбабве, като само в последната държава „Техноимпекс“ е имала недвижима собственост, оценена на над 1.5 млн. долара.

 

Оказва се, че настоящият председател на БСП Корнелия Нинова е придобила дружество с активи от близо 3 милиона лева срещу скромната сума от 70 000$. Сделката е част от приватизационната сага на държавното предприятие „Техноимпекс“, на което самата тя е била изпълнителен директор преди приватизацията.

Приватизацията на „Техноимпекс“ бива осъществена на 13 януари 1999 г. Като продавач е посочен министърът на търговията и туризма Валентин Василев, а от друга настоящият лидер на БСП.

 

В приватизационния договор посочената пълна цена е 700 000$, но е записано, че 90% от сумата може да се плати чрез компенсаторни записи.

Какво успява да придобие Нинова срещу тези 70 000$? Става ясно, че срещу тази сума настоящият председател на БСП е влязла във владение на два етажа от сграда с обща 1915 кв. м. в идеалния център на София, както и луксозна сграда в столицата на Зимбабве –  Хараре.

 

Общата стойност на активите на „Техноимпекс“ ЕАД непосредствено преди приватизацията е близо 3 милиона лева. Това сочи служебен доклад за състоянието на дружеството през 1998 г. на счетоводителят Николинка Приходанска. Според него през 1998 г. активите на дружеството възлизат на точно 2 милиарда 926 милиона и 106 лв. Сумата е отчетена преди деноминацията на българския лев в средата на 1999 г., тоест в днешни пари активите на „Техноимпекс“ ЕАД възлизат на 2 926 106 лв.

 

Нещо повече – към 31 декември 1998 г. паричните средства на „Техноимпекс“ ЕАД възлизат на 1 826 734 лв. От тази внушителна сума по българските сметки на дружеството са налични 669 525 лв. За справка в деня на приватизацията на „Техноимпекс“ цената на един щатски долар у нас е била 1665 лв. или 1 лев и 65 стотинки след деноминацията. Тоест срещу своите 70 000$ Корнелия Нинова е платила 116 550 лв., докато само в българските сметки на „Техноимпекс“ са били налични близо 700 000 лв.

 

Други 812 000 лв. от парите на дружеството са били в сметки в Либия, 170 000 лв. в такива в Мароко, както и още близо 175 000 лв. по сметки в Тунис, Ангола, Сирия и Зимбабве. Причината за наличието на този финансов ресурс в тези държави е, че „Техноимпекс“ ЕАД се занимава с предоставяне на специалисти в различни области, както и приемане на чужди граждани на обучение в Народна република България. Всъщност дружеството се е занимавало с пращане на работа на инженери и други специалисти в държави като Мароко, Тунис, Сирия, Ангола и Зимбабве.

 

За доброто финансово състояние на „Техноимпекс“ непосредствено преди приватизацията на дружеството свидетелства и доклад до заместник-министърът на търговията и туризма Христо Михайловски, писан от изпълнителния директор на дружеството Корнелия Нинова. В него тя посочва, че за първото полугодие на 1998 г. е успяла да събере стари вземания в размер на близо 335 000 лв. от рискови държави и компании. Вероятна причина за тази активност от нейна страна е именно предстоящата приватизация на дружеството, в която тя играе главна роля.

 

Данните сочат, че лидерът на БСП е успяла да придобие дружество с финансова наличност от над 1.8 млн. лв. и общи активи близо 3 млн. лв. срещу сумата от 70 000$. Самата Нинова дава противоречива информация относно сделката за „Техноимпекс“. Запитана откъде е имала 70 000$ на през 1999 г., когато е на 28 години, тя отговаря “Ама няма платени такива пари!“ и дори сама недоумява откъде на тази възраст може да вземе такава сума, че да плати „Техноимпекс“.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.