Ето как изгонените руски дипломати напуснаха България (ГАЛЕРИЯ СНИМКИ)

https://crimes.bg/vodeshha-tema/eto-kak-izgonenite-ruski-diplomati-napusnaha-balgariya-galeriya-snimki-2/28403 Crimes.bg
Ето как изгонените руски дипломати напуснаха България (ГАЛЕРИЯ СНИМКИ)

Два самолета Ил-96 отведоха в родината им експулсираните 70 руски дипломати и служители на руското посолство у нас, както и техните близки.


Полетите бяха с хуманитарен статут заради ембаргото за руски самолети на територията на ЕС.


Според непотвърдена информация общата бройка на руснаците, които са напуснали вчера страната, е била около 190 души.

Двата полета са били насрочени за 15.00 и 15.30 часа. За улеснение на пътуващите са били предвидени четири чекинг гишета на Терминал 2.

Двата самолета излетяха към московското летище Внуково.
Първите служители на руското посолство пристигнали организирано с автобус на летище София, по-късно пристигнал и втори автобус.

Сред тях бяха десетки хора с децата и домашните им любимци. Освен с автобуси, руските граждани били извозени с дипломатически коли и микробуси.


Напускащите страната ни обаче категорично отказаха да говорят с медиите.

Един от чужденците заяви, че "благодарение на българското правителство" вече не работи в руското посолство.


Пред сградата на летището имаше въоръжени жандармеристи, а в салона за заминаващи други полицаи се грижеха за реда.

Самолетите с експулсирани руски дипломати се забавиха близо три часа и излетяха от летище София в посока Москва малко преди 18 ч.


Припомняме, че на 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България отзовава 70 руски дипломати и служители на посолството на РФ.

"Отзоваваме 70 руски дипломати. Всеки, който работи за чужди интереси, ще бъде призован да се върне обратно в страната, откъдето е дошъл", заяви Петков, който поздрави службите за добрата работа.


Последва нота от Руската федерация България да оттегли изгонването на руските дипломати. След отказ от наша страна, руският посланик у нас Елеонора Митрофанова заяви, че Русия обмисля да затвори посолството си у нас, както и българското в Москва.

Източник: dir.bg


Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.