ЕКСТРЕНИ МЕРКИ: Армия митничари нахлува в „Лукойл“

https://crimes.bg/vodeshha-tema/ekstreni-merki-armiya-mitnichari-nahluva-v-lukoyl-3/123680 Crimes.bg
ЕКСТРЕНИ МЕРКИ: Армия митничари нахлува в „Лукойл“

Парламентът сервира извънредна работа на Агенция „Митници“ – на 1 януари екипи на Агенция „Митници“ ще трябва да се явят в „Лукойл Нефтохим“ – Бургас, за да направят пълни описи на наличните количества руски петрол и на вече произведените от него горива.

Инвентаризацията е залегнала в приетите набързо важни законови промени, с които в ускорени срокове ще бъдат затворени вратичките, превърнали бургаския нефтокомплекс в ключов клиент и диспечерски пункт за руския петрол.

От 1 януари влиза в сила забраната бургаската рафинерия да изнася продукти, произведени от руски „Уралс“, а от 1 март мощностите няма да имат право да преработват петрол с произход „Русия“.

Все пак депутатите решиха да дадат на предприятието гратисен период – след 1 януари 2024 г. то ще има право да реализира вече доставения руски петрол и произведените от него горива. Отсрочката е само за определени нефтопродукти и само ако се изнасят извън държави от ЕС. 

Именно затова в последния момент проектът, фиксиращ сроковете за пълно изключване руския нефт, е допълнен със задачата за инвентаризиране на наличните количества. Което означава, че „армия“ митничари ще полагат извънреден труд в първия ден на новата година „на терен“ в бургаския нефтокомбинат.

Личи си, че депутатите не са стъпвали в предприятието колос, щом си въобразяват, че цялото описване на петрола и горивата може да приключи за един ден. Има реален риск служителите на митниците да не се справят в този кратък срок и да претупат работата, тъй като ще се наложи да проверяват огромни количество данни от измервателните уреди и да разчитат на документацията, която ще им предоставят от „Лукойл Нефтохим“.  

АЕЦ „Козлодуй“ порасна с 1.5 млрд. лева

Парламентът одобри и важно решение, засягащо ядрената енергетика. Капиталът на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде увеличен с 1.5 млрд. лева. Средствата са необходими за изграждането на нови мощности на площадката край Козлодуй. Както е известно, депутатите вече гласуваха България да се сдобие с още два ядрени блока – седми и осми, от типа  АР1000.

Народното събрание „отмени“ спорната такса от 20 лв. за мегаватчас, с която трябваше да се облага транзита на руски газ през България – по т.нар. Балкански поток.  Таксата бе въведена през октомври, за да удари печалбите на руската „Газпром“, но бързо се разба, че е недомислица, че руснаците нямат намерение да плащат, а и България няма инструмент да я събира. Получи се и допълнително усложнение – Сърбия, Унгария и Австрия се разтревожиха, че таксата ще оскъпи доставките на руски газ.

А Унгария дори заплаши, че ще блокира присъединяването на България към Шенгенското пространство. Управляващото мнозинство прецени, че няма нужда да упорства и реши да анулира газовата такса, въпреки че доскоро финансовият министър  Асен Василев настояваше, че тя е важна за приходите в бюджета и може да се събира върху вноса и транзита на руски природен газ.

До отпадането на таксата се стигна, след като Унгария заплаши да ни наложи вето за Шенген.

Със 143 гласа парламентът реши да се увеличи капиталът на АЕЦ „Козлодуй“ с 1,5 милиарда лева с цел изграждане на 7-ми и 8-ми блок по технология АР1000.

Източник: narod.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.