Текето Ак Язълъ Баба – свещеното място и за християни, и за мюсюлмани

https://crimes.bg/uncategorized/teketo-ak-yazala-baba-sveshtenoto-myasto-i-za-hristiyani-i-za-myusyulmani/27520 Crimes.bg
Текето Ак Язълъ Баба – свещеното място и за християни, и за мюсюлмани

Текето е едно от свещените места в България, до което за поклонение стигат както християни, така и мюсюлмани.


Ак Язълъ Баба теке край село Оброчище, недалеч от Балчик е малко известно като свещено място, но е сред най-силните по енергия и лечебна сила.


Открай време за него се разказват истории за невероятни изцеления след една нощ преспиване там – проходили сакати, прогледнали слепи и какво ли още не. Не са малко и жените, родили силни като Ак Язълъ Баба деца след поклонение на светилището.


Легендите гласят, че чудесата започнали да се случват още с издигането на свещения за мюсюлмани и християни храм.

Ак Язълъ Баба построил текето само със секира и то за една нощ. Ако се съди по гроба му в центъра на текето, той е бил огромен двуметров мъж.


Християните откриват в образа на Ак Язълъ Баба свети Атанасий Великий, чийто празник се отбелязва на 2 май. Разказват, че край текето живял богаташ на име Атанас, който имал големи стада добитък. Животните били толкова умни, че излизали на паша без пастир и всяка вечер се прибирали сами.


Според друго предание, той бил млад овчар, който се влюбил в турска мома. Щом роднините й узнали, подгонили младите, за да ги накажат. Влюбените предпочели да се самоубият, но да не попадат в ръцете на преследвачите. Има и твърдения, че мястото е древно светилище, което е събирало хората през хилядолетията и там се изпълнявали ритуали за здраве и преклонение пред силите на природата и божията помощ.


Всяка година мюсюлмани и християни се събират на Ак Язълъ Баба на традиционен събор, който се провежда на 1 и 2 май. Въпреки различията между двете религии, ритуалите, които извършват поклонниците, са едни и същи – молят се на гроба на светеца, оставят дарове, палят свещи и връзват платове по клоните на дърветата, за да са здрави и да оставят край общия храм болестите, неволите и бедите.


Каменният гроб на Ак Язълъ Баба винаги е отрупан с всевъзможни дарове. Болни и отчаяни хора спят в текето, за да се излекуват или да променят живота си към по-добро.

Според поверието чехлите, които са върху гроба на исполина, трябва да бъдат обути и с тях да се обиколи три пъти гробът, за да се очисти човек от всичко лошо в душата и тялото.


Мълвата носи, че голямото чудо на каменната гробница е в отвора, разположен в западния й край. Поклонниците слагат в него ръката си и остават така за около половин минута. Вярва се, че по този начин енергията на светеца се влива в тялото на молещия се. Хората със силна вяра, чисти мисли и сърца дори виждат как от дупката излиза млечнобяла ефирна мъгла – енергийната сила на светеца.


В текето има и снимки, уловили този мистичен момент. Понякога, когато се пусне монета през дупката за здраве и късмет, от звука става ясно, че гробът е дълбок. Според историците това идва от старото езическо светилище под текето. Предполага се, че лечебната сила и енергия се отключват чрез седемте ъгъла на самата сграда.

Източник: Уикенд


Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.