Руски топ учен, работил върху ваксина срещу COVID-19 стана жертва на убийство

https://crimes.bg/po-sveta/ruski-top-uchen-rabotil-varhu-vaksina-sreshtu-covid-19-stana-zhertva-na-ubiystvo/40212 Crimes.bg
Руски топ учен, работил върху ваксина срещу COVID-19 стана жертва на убийство

 

По случая е започнато наказателно дело за убийство

Руският топ учен д-р Алексдандър Кагански, работил върху ваксина срещу COVID-19 стана жертва на убийство.

 

Той бил един от най-добрите руски учени с тесни връзки с Единбургския университет, който е "работил върху ваксина за COVID-19". Кагански е открит мъртъв при подозрителни обстоятелства в Санкт Петербург. Новината бе съобщена от „Мейл онлайн“, предава БГНЕС.

 

45-годишният биолог Александър „Саша“ Кагански, известен най-вече с работата си по борбата с рака, е паднал по бельо от прозореца на 14-и етаж на жилищна сграда. Той е имал и прободна рана по тялото си, според "Ню Йорк пост".

 

Новината идва, след като по-рано тази година 7 руски пациенти с коронавирус са загинали от падане от болничните прозорци. Руският следствен комитет откри разследване за убийство на д-р Кагански и 45-годишен заподозрян мъж е задържан.

 

Д-р Кагански, асистент във Владивосток, работи в Единбург от 13 години поне до 2017 г. Той бил директор на Центъра за геномна и регенеративна медицина към руския Далекоизточен федерален университет във Владивосток, в изследователското сътрудничество с шотландския университет.

 

Ученият е "разработвал ваксина срещу коронавирус" и е починал "при странни обстоятелства". Докладът не дава повече подробности за това над коя от международните ваксини за Covid-19 е работил.

 

Той бил в Санкт Петербург, за да посети гробовете на свои роднини, и е отишъл да види стария си приятел на име Игор Иванов, се казва в съобщение. Полицията смята, че е имало "сбиване", преди Кагански да падне, се казва в доклада. Органите на реда разследват обстоятелствата около смъртта му.

 

Комитетът съобщава, че жител на Санкт Петербург на 45 години, е бил задържан като заподозрян. Започнато е наказателно дело за убийство след откриването на тялото "с признаци на насилствена смърт".

 

Между 2005 и 2012 г. той работи в Центъра за клетъчна биология „Wellcome Trust“ към Университета в Единбург като постдокторант, а след това като старши научен сътрудник. Наскоро той е получил руска субсидия за проучване на нови начини за диагностика и лечение на злокачествени мозъчни тумори.  

 

Той бил защитник на изследванията за употребата на билки и гъби като потенциално предлагащи решения при лечение на рак. По-рано е учил и работил в САЩ. През 1991 г., когато СССР се разпадна, той е първият руски делегат в Европейския младежки парламент. Той също така е бил член на „Young Academy of Scotland“. Убийството на д-р Каганкси увеличава броя на падащите в Русия от прозорци, свързани с коронавирус до 8. Всички случаи с изключение на един, са фатални.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.