Скриха улики като при "Бай Миле"

https://crimes.bg/kriminalno/skriha-uliki-kato-pri-bay-mile/37644 Crimes.bg
Скриха улики като при "Бай Миле"

Всичко е цирк и разиграване в българското правораздаване! Има не просто гнили ябълки, а цели гнили овощни градини! Срам и резил!

Това споделиха пред вестник "България Днес" Марина и Веско Анчови, които 17 г. очакват възмездие за грабежа в дома си и изнасилването на двете си дъщери Надя и Роси. Бруталното престъпление стана на 31 януари 1998 г. и оттогава папките с доказателства обикалят по съдебните инстанции, за да стигнат за трети път до Върховния касационен съд.

Според изтерзаните родители някои от уликите са изчезнали и са били подменени, за да бъдат оправдани подсъдимите Димчо Димов, шофьорът на ромския бос Ицо Папата - Борис Маринов, Димитър Николов-Бомбата, Божидар Методиев-Лудия, Цветко Ненов и Петър Стоянов. "От самото начало всичко е опорочено. Изчезнаха най-важните доказателства - обтривките от децата, които доказват кои са изнасилвачите. Пробите са били подменени и са изчезнали", смята Марина Анчова. Тя и съпругът й подозират разследващите.

В първоначалния момент, когато са се събирали уликите, следовател по делото е била Весела Василева. Тя и криминалисти от СДВР съобщили на родителите, че иззетите проби от изнасилените им момичета съвпадат с профилите на част от обвинените. По време на делото обаче се оказало, че няма съвпадение. "Този, за когото беше доказано, че е изнасилвач, си противоречи - на два пъти каза, че му е взимана кръв, после твърдеше, че му е взета слюнка. Сигурни сме, че ако сега му вземат кръв, тя няма да съвпада с пробата му по делото", гневят се Анчови.

Те подозират, че основните улики може да са изчезнали при следователката, която бе подсъдима за длъжностно присвояване на вещи на боса на СИК Милчо Бонев - Бай Миле. Василева бе изправена пред Темида за кражбата на скъп часовник, брилянт и бижута за 48 бона от тялото на кримигероя, но бе оправдана. Оказало се, че иззетите вещи на убития Василева е държала в сейфа на служебния си кабинет в следствието.

Делото за случая на семейство Анчови нашумя, след като бившият вътрешен министър Цветан Цветанов го използва в критиките си към съдия Мирослава Тодорова. Съдебният процес започва през 2003 г., а година по-късно то е разпределено на съдия Тодорова. След 4 г. и 23 заседания става ясно, че подсъдимият Димов е полицай и делото в този момент е подсъдно на военен съд. "Протакват нещата, за да изтекат всички давностни срокове. За съжаление така живеем в България. Мафията е страшна. Нямаме никаква надежда, че ще се разрешат нещата. Не вярваме, че ще ги осъдят, но докато можем, ще се борим в името на децата", категорични са Веско и Марина.

За грабежа на 90 хил. марки от дома им те подозират техния познат Васил Серафимов, който е знаел, че Анчови разполагат с пари от продаден имот. "Той единствен знаеше, че парите са в нас. Месеци по-късно се разрева пред нас "Не знаех, че така ще стане", разказва изтормозеното семейство. Те отговориха и на въпросите как са разпознали обирджиите: "Това, което сме преживели, не мога да го забравя. Животът ни оттогава тече под този знак. Единия го видях от около метър", спомня си Марина. Тя обясни, че само един от бандитите, който е държал пистолета, е бил с маска. Тя представлявала шапка, спусната до носа, с изрязани прорези за очите. Дегизировката не била успешна, защото лицето му се виждало почти цялото.

Разпитват свидетели

Върховният съд, който гледа делото за последен път, реши да събере още доказателства за пълното изясняване на фактите. Понеже нямат право повече да връщат процеса за ново гледане, магистратите приеха да влязат в ролята на втора инстанция, която може да разследва. Затова те призоваха за нов разпит Ангел Велков, който е осветен като защитен свидетел, разследващите Румен Маринов, Светослав Шиваров и Антон Тодоров, както и юриста Лозан Кирков. Освен тях показания в края на април ще дадат и две вещи лица, изготвили експертизи по делото. Междувременно трима от подсъдимите не се явиха и потърпевшите започнаха да се притесняват, че може да изчезнат като Братя Галеви.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.