Скандални разкрития за областния управител на Хасково Минко Ангелов изправиха косата на президента Румен Радев

https://crimes.bg/kriminalno/skandalni-razkritiya-za-oblastniya-upravitel-na-haskovo-minko-angelov-izpraviha-kosata-na-prezidenta-rumen-radev/27377 Crimes.bg
Скандални разкрития за областния управител на Хасково Минко Ангелов изправиха косата на президента Румен Радев

Областният управител на Хасково Минко Ангелов покровителства мащабен канал за контрабанден внос от Турция на фалшиви парфюми, за което получава колосален рушвет.


Той прибирал по 100 000 лева всеки месец за "чадъра", който е опънал над местната мафия, занимаваща се с нелегален внос на аромати. Това се твърди в шокиращ сигнал, подаден официално до президента Румен Радев.


Сигналът е постъпил на 7 ноември и е с входящ номер 92-00-506. Подаден е от "Българска Легия Антимафия". Написаното в сигнала е публична тайна в целия град. Сигурно е, че информацията си струва да бъде проверена от подчинените на държавния глава спецслужби. Най-малко, че някои от изложените факти се потвърждават от официална информация на МВР.


Част от канала, чадъросан от областния управител Минко Ангелов, са и конфискуваните на 21 октомври тази година 8333 парфюма. Ментетата са открити в два товарни микробуса, спрени за проверка на магистрала Марица, край Харманли. Двамата шофьори на бусовете изглеждали много изненадани от появата на ченгетата. Уплашени да не отнесат цялата вина, те бързо пропели. Разказали на полицаите, че са мулета, чиято задача е просто да натоварят парфюмите в Одрин и да ги прекарат през границата. След това оставяли бусовете на отбивка в близост до Симеоновград и нямали повече ангажимент.


Босовете на канала им обяснили, че няма да имат проблеми с митничарите на ГКПП „Капитан Андреево”. Превозвачите измънкват, че това не им е първият курс. При всяко пътуване били ескортирани от лек автомобил, чиито шофьор трябвало да ги предупреди, ако по пътя от границата до Симеоновград има полицейски патрули.


От извършените разпити и справки на границата, криминалистите изясняват, че канала действа от началото на септември. В сигнала до Румен Радев се твърди, че месечно са внасяни около 250 000 парфюма. Ментетата се продават на цени от по 60-70 лева по интернет. Така организаторите на канала правят около 17 млн. лева оборот, от които поне 5 милиона е печалбата им на месец. Извън хилядите измамени клиенти, щетите от схемата за бюджета от неплатени мито и ДДС са огромни.


Хасковската полиция се похвали с конфискуваните 8333 парфюма менте, но организаторите на канала още не са разкрити. Знае се обаче, че "чадър" на мафията е областния управител на Хасково Минко Ангелов


Срещу двамата шофьори веднага е образувано досъдебно производство. Криминалисти и прокурори от Хасково започват да разплитат нелегалната схема. Събрани са оперативни данни, водещи до най-високите етажи на месната власт. Така се оказва, че покровител на организацията е не кой да е, а областният управител на Хасково Минко Ангелов.


Създаването на нелегалната схема започнало още през август, няколко дни след като Ангелов е назначен от служебния кабинет за областен управител. На среща при него идва бизнесмена Емил Зайчев, с когото са приятели. Той му споделя, че близките до него братя Маргарит и Иван Димитрови от Харманли и Петър Петков-Джигита работят с бизнесмен от Нова Загора, който се занимава с внос и продажба на фалшиви маркови стоки, произведени в Турция. Молбата на Зайчев към областния управител е да лобира пред директора на Агенция „Митници” Павел Геренски.


Бизнесменът и неговите приятели искали митничарите Данаил Генов и Петър Стратиев, които работят на ГКПП „Капитан Андреево” да бъдат преместен от платно „тежкотоварни” на платно „леки” автомобили, като целта е да пропускат безпрепятствено въпросните бусове с контрабандни стоки. Областният трябвало и да следи чрез своите протежета в МВР-Хасково дали има разработки за канала.


В случай, че криминалистите започнат разследване, да предупреди организаторите. В замяна на разпънатия чадър, Ангелов получавал от босовете по 1000 евро на всеки преминал микробус със стока, като уговорката е те да бъдат не по-малко от 50 на месец.


Ангажимента за въпросните отчисления е потвърден и при среща с останалите босове на канала. Тя се провежда в сградата на областната управа, а на нея присъстват и двамата митничари Данаил Генов и Петър Стратиев. Свидетели на влизането им в офиса на Ангелов са служители на криминална полиция в Хасково, които провеждат оперативно наблюдение.


Няколко дни след това двамата митничари са преместени на трасе „леки” автомобили и контрабандата започва да действа. До 21 октомври, когато неучастващи в схемата ченгета залавят бусовете с парфюми менте. Още на следващия ден областния започва да звъни настоятелно и привиква полицейски шефове от Хасково, повечето от които са назначени с негова протекция, твърдят авторите на сигнала. Минко Ангелов им нарежда да ограничат разследването до ниво водачи на бусове, без да замесват двамата митничари и организаторите на схемата. Едва ли е изненада, че след упражнения натиск, служителите на МВР, работещи по случая, рязко спират да търсят организаторите на контрабандния канал и покровителите им.


Дали сред тях е областния управител Минко Ангелов може да изясни обстойна проверка на подадения до президента Румен Радев сигнал. При добро желание, полицейските служители, за които се твърди, че са притискани да потулят случая, може да се престрашат да проговорят. Стига да са уверени, че на най-високо ниво има реален стремеж за борба с корупцията.


Минко Ангелов минава за приближен до партията на Мая Манолова. Областният управител е близък и до скандалния адвокат Николай Хаджигенов.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.