Илиян Истимарото изгоря с цял тир цигари

Лъсна схема за 2.3 млн. евро

https://crimes.bg/kriminalno/iliyan-istimaroto-izgorya-s-cyal-tir-cigari/113351 Crimes.bg
Илиян Истимарото изгоря с цял тир цигари

Лъсна схема за 2.3 млн. евро

Рекордните 9 милиона контрабандни къса цигари на стойност около 2,3 милиона евро откриха гранични полицаи от ГКПП „Гюргево“ в тир, управляван от български гражданин.

 

Около час преди полунощ на 10 юни в района на ГКПП-то е извършена проверка на камион, управляван от 53-годишния нашенец. По документи той превозвал стъклени съдове от България за Чехия. Вместо чаши и вази обаче, проверяващите открили 9 милиона къса цигари менте, произведени във фабрика на контрабандист №1 у нас и в топ 3 на Европа – Илиян Стефанов, по-известен като Истимарото.

 

„Съмнително е, че такова колосално количество цигари без бандерол остана встрани от новинарския поток. Явно Истимарото има някакви контакти по върховете на държавата, защото е очевадно, че се  ползва с някакъв чадър. За щастие, тази пратка до Европа бе заловена по анонимен сигнал“, разкрива запознат със случая.

 

Илиян Стефанов вече се е сдобил със статут на топ трафикант на България, чийто криминален бизнес е доста по-доходоносен от наркотиците. Докато босовете чакат печалба от дрога, доставена от оня край на света, за да я смесят с лекарства и химикали за вдигане на количеството за сметка на качеството, Истимарото предпочита да влага в нелегални цигарени фабрики, чиято продукция се продава с 300 до 500% добавена стойност – т.е. на всеки вложен лев бандата на Истимарото прибира по 5.

 

Твърди се, че у нас в момента действат поне 3 негови нелегални цеха, които бълват милиони менте папироси, пласирани зад граница. Според разследващи самият Илиян Стефанов използвал доста хитър номер, за да държи спецспужбите в кома за важните фабрики, като от време на време негови хора подават сигнал до ченгетата, които после се хвалят с „успешна операция“, при която е разбито мизерно цехче със стари машини за производство на цигари, докато модерните фабрики на Истимарото работят необезпокоявано. Така и вълкът сит, и агнето цяло.

 

В ъндърграунда се разправя, че рекордният удар на ГКПП „Гюешево“, е най-малкият проблем на разбойника. „Един тир с цигари е хванат, пет други обаче са минали безпроблемно. Приходите на Илиян Стефанов са колосални, сега драмата е как чувалите с пачки да се изперат, дори при ниска възвръщаемост.

 

Разследващи сочат, че приходите от криминалната си дейност трафикантът насочва към закупуването на имоти на подставени лица, които броят сумите за набелязаните обекти  без никакъв пазарлък – колкото поискат, толкова дават“, коментира разследващ.

Смята се, че едни от последните сделки, зад които наднича Истимарото, касаят супер лукс

апартаменти на софийския бул. „България“ по т.нар. „маршрут на властта“, използван от НСО за движение на автомобилите на премиер, президент, шеф на НС и главния прокурор. Според данните апартаментите са закупени на солени дори за Европа цени от над 4000 евро квадратния метър.

 

В подземния свят с нескрита завист разказват и за типично мъжките играчки на кримимилионера Илиян Стефанов, който държал няколко яхти на док в турска марина за ВИП клиенти за по над 1 млн. евро, както и за расовите спортни автомобили с „италианска кръв“, които бандитът язди без никакво притеснение.

 

Истимарото пък имал опит и в любовния бизнес – преди години заработвал като сутеньор във Франция, дори има присъда за сводничество. Трафикантът навлиза в дълбините на престъпния свят като прислужник на легендарния Паскал. Босът обаче го хванал да бърка в кацата с мед и го разкарал.

 

Съдружник в схемите на Истимарото е пловдивската кримизвезда Антон Арабаджиев, чието име бе замесено в схемата с петте нелегални фабрики, разкрити в Дупница, Тутракан, Горна Оряховица и Калугерово при акция на ГДБОП и ДАНС под ръководството на Специализираната прокуратура. В началото на 2018 г. британските служби изпратили сигнал до българските си колеги, в който е посочено името на  пловдивчанина.

 

През 2011 г. той веднъж вече е бил разкрит като собственик на нелегална цигарена фабрика.

Не е тайна, че информацията за повечето разбити криминални тютюневи цехове у нас обикновено идва от чужди служби, твърдят запознати. Британците сочат и партньорите на Арабаджиев – Георги Нечев - Етикета, Найден Станчев – Хана, Тодор Шопов – Мъжкия. По сигнала от Великобритания, са работили две специални служби в България.

Източник: Уикенд

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.