Грандиозна схема: Над 30 полицаи спипани в нея

https://crimes.bg/kriminalno/grandiozna-shema-nad-30-policai-spipani-v-neya/28060 Crimes.bg
Грандиозна схема: Над 30 полицаи спипани в нея

Журналистическо разследване разкри сериозна измама в сектор „Пътни превозни средства“ МВР. Групата обхваща повече от 30 човека, като по-голямата част от тях са действащи полицаи.


Една от най-големите щети от работата на групата е регистрация на влекачи и товарни автомобили, като специални такива. По този начин собствениците им са спестявали сериозни суми от Гражданска отговорност, а също и от данък към общината.




Един от примерите е, че влекач би платил между 3800 и 4000 лв за задължителната застраховка за една година, като с пререгистрацията си като специален автомобил сумата пада драстично на от 270 до 1600 лв.


Разследването и проверката до момента са установили над 250 такива случая, което означава финансови щети за около 1 милион лева за година.


 


В схемата са замесени и цивилни, коти играят ролята на посредник – посрещат хората пред КАТ и предлагат услуги срещу заплащане.


Най-често предлаганата услуга е бърза регистрация – пререждане на хората на опашката за регистрация и минаваме преди тях, същевременно дори и при някакви документални или други проблеми се минава „по-лесно“.


Другата по-сериозна услуга е смяната на вида на превозното средство, което ощетява общинския бюджет и застрахователните дружества.


 


Подобна схема действаше преди време при леките автомобили, които при категория N1 плащаха по-малък данък и често луксозни джипове бяха регистрирани, като товарни и служебни МПС-та.


 


Източник: blitz.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.