Ето най-мащабната схема за източване пенсиите

https://crimes.bg/kriminalno/eto-nay-mashtabnata-shema-za-iztochvane-pensiite/27169 Crimes.bg
Ето най-мащабната схема за източване пенсиите

НОИ София успя да открие и да преустанови действащо източване на фонд Пенсии, като за целта са използвали фалшиви документи за стаж. Те били уж издадени от Строймашинженеринг, която се явява държавна собственост.


Действащата схема е разкрита от НОИ, МВР, следствието и прокуратурата, като последната е получила сигнала от Осигурителния институт.


Организаторите не случайно са се спрели на Строймашинженеринг, защото тя от 2012-та година е заличена от регистрите, а през 1997-ма е обявена в несъстоятелност.


Пенсионният отдел на НОИ са извършили допълнителна проверка на удостоверения, както изискват вътрешните правила в подобни случаи. Те открили, че представените документи за преизчисляване на вече отпуснатите пенсии се явяват неистински. Това се доказва и от факта, че тяхната дата не отговаря на реалната – издадени са по-късно от датата в документа.


Минали съдебни дела в периода от 2019-та година до днес показват по категоричен начин, че документите се явяват неистински и посоченият трудов стаж в тях не отговаря на истината.


В съдебната зала се е установило, че хората, които са предоставили документите и имат претенции, че са били служители в Строймашинженеринг реално са работа при друг работодател.


От НОИ допълват, че след утихването на измамите от 2019-та година, отново се забелязва сериозно увеличение на новите опити за източване на средства.


Източник: dir.bg


Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.