Защо депозитът не е изгоден?

https://crimes.bg/analizi/zashto-depozitat-ne-e-izgoden/43519 Crimes.bg
Защо депозитът не е изгоден?

Депозитът се оказа изключително неизгодна алтернатива за спестяванията

С лихвите по депозитите се случва нещо невиждано в историята. Въпреки, че през последните месеци гражданите увеличиха спестяванията си, двете най-големи банки у нас от няколко месеца предлагат лихва от 0.00% за депозитите. Това са Уникредит Булбанк и ДСК.

независимо от срочността на депозита и валутатата, лихвеният процент е нула. Дори и детските спестовни влогове, които винаги досега са били най-доходоносни заради своята дългосрочност, вече са с нулева доходоносност.

През последните години лихвите по спестяванията бележат постоянен спад, доближавайки се все повече до нула. От началото на 2016 г. основният лихвен процент в страната стана 0.00%, а БНБ наложи отрицателна лихва от 0.6% върху свръхрезервите на банките. Политиката на Европейскита централна банка и международните пазари обяснява тези действия.

На практика бизнесът не печели нищо от депозитите си и плаща на банката, за да съхранява парите му.

Без такси за обслужване, внасяне и теглене на пари на падеж засега остават депозитите на гражданите. Но в този доходността от тях се облага с 8% данък. Често депозитите са обвързани с разплащателни сметки и минимална месечна такса от два лева. 

"Сега" установи при своя проверка, че по-малките трезори имат коренно различна политика и се опитват да привлекат нови вложители със сравнително атрактивни лихви.

 

Според прогнозите в последния доклад на БНБ, лихвите по депозитите ще се запазят на рекордно ниските нива и през втората половина на годината.

Пандемията доведе до засилен интерес към спестяванията, но банките по никакъв начин не стимулират потребителите в това отношение. 

Експерти посочват, че потребителите предпочитат да оставят парите си в банките, не заради лихвата, а за това те да са на сигурно място, предвид несигурността на капиталовите пазари, съобщава сайтът "Моите пари".

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.