За какво трябва да внимаваме при бързите кредити?

https://crimes.bg/analizi/za-kakvo-tryabva-da-vnimavame-pri-barzite-krediti/41083 Crimes.bg
За какво трябва да внимаваме при бързите кредити?

Ето за какво трябва да внимаваме при бързите кредити, според експерти

Бързите кредити крият куп уловки.

Експерти алармират, че лихвите по бързите заеми са значително по-високи от тези по банковите кредити. При добавянето към тях на такси се оказва, че бързите кредити са около шест пъти по-скъпи от тези, отпуснати от банки.

До 49,9% годишно може да стигне на бързите кредити. Това показва проверка на „Труд” сред наличните оферти на пазара, пише БЛИЦ, позовавайки се на изданието.

Средната цена на банковите потребителски заеми е 8,4%, което означава, че тя е близо шест пъти по-ниска от тази на бързите кредити. Цената на кредита представлява т. нар. годишен процент на разходите (ГПР), който освен лихвата включва и всички такси и комисионни за отпускането му.Конкретната цена на всеки бърз заем зависи от сумата и срока му.

Повечето оферти за бързи кредити са с цена от около 40%. Зад нея се крият куп причини. Търсенето на бързи кредити е най-вече от хора без стабилни доходи, а при тях рискът да не върнат парите е голям.

Бързите заеми често са за малки суми от порядъка на 500-1000 лв., от които човек спешно се нуждае. Потребителските банкови заеми обикновено са за по-големи суми.

Разходите за обработка на документите са сходни. В резултат разходите за отпускане на бързия заем са по-големи спрямо размера му.

Банковите кредити са много по-изгодни. Но за отпускането на потребителски заем почти всички банки изискват наличието на стабилен доход. Например някои искат клиентът да има трудов договор от поне шест месеца или просто да работи на постоянен трудов договор.

Други изискват минимални доходи, така че след плащане на вноската по кредита на разположение на клиента да остава определена сума. За хората, които не са на заплата, а работят за себе си, банките искат финансови отчети за дейността им.

Към момента се предлагат и потребителски заеми с лихва под 5%. 

Така за банков заем от 10 хил. лв. за срок от 5 години месечната вноска е под 200 лв.

Разликата във вноските за изплащане на заем от например 10 хил. лв., при различните банки е от порядъка на 10-20 лв. Затова при избора на банка е добре да прегледате допълнителните условия за отпускане на заем.

Задължително е предварително да проучите таксите за бързите заеми, преди да се съгласите с предложените ви условия.

Фирмите за бързи заеми казват лихвите на клиентите си едва след като те подадат заявка за отпускане на кредит. Повечето дружества не посочват лихвите на видно място на сайта си, за да не стряскат клиентите. По този начин клиентите нямат възможност да направят сравнение.

Освен лихвите фирмите за бързи заеми взимат и редица такси, които трябва да проучите, преди да се съгласите с предложените ви условия, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.