Всички проби за коронавирус у нас са отрицателни!

https://crimes.bg/analizi/vsichki-probi-za-koronavirus-u-nas-sa-otricatelni/34449 Crimes.bg
Всички проби за коронавирус у нас са отрицателни!

Националната референтна лаборатория за новия коронавирус COVID-19 са изследвани 9 проби на лежащо болни граждани, настанени в лечебни заведения в Стара Загора, Хасково, Шумен, Варна и Бургас.

Всички те са отрицателни, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Отрицателни са и всички проби, изследвани във Военномедицинска академия.

В Националната референтна лаборатория по-късно днес са постъпили проби от Русе, резултатите от които ще излязат утре, 27 февруари.

През това време стана ясно, че във Велинград има мъж със съмнения за коронавирус.

32-годишен мъж от Велинград се е върнал от Рим на 23 февруари. Развил е грипоподобни симптоми и ще бъде изследван за коронавирус.

"От болния ще бъде взета проба, която ще се изпрати за изследване в референтната лаборатория", съобщи д-р Фани Петрова, директор на РЗИ Пазарджик.

"Едва тогава ще стане ясно дали в случая става въпрос за коронавирус. Семейството на мъжът е под карантина, както и учениците от училище в града и една студентка в Китай. Никой от тях обаче няма симптоми на заболяване. В момента има втори пик и на грипа, който познаваме, което усложнява ситуацията. Не трябва обаче да се всява паника", категорична е д-р Фани Петрова.

Междувременно потвърден е първият случай на коронавирус в РС Македония.

Става дума за пациентка, родена в Скопие през 1970 г., която известно време е била в Италия, съобщи МИА.

Това обяви днес министърът на здравеопазването Венко Филипче на съвместна пресконференция в правителството, на която също присъстват премиерът Оливер Спасовски и д-р Жарко Караджовски от Института за обществено здраве.

"Няма място за паника, пациентката е настанена в Клиниката по инфекциозни заболявания в отделението за изолация, състоянието й се лекува правилно. Епидемиологичният анализ показва, че тя е била в Италия месец на гости при роднини. Тя е болна от две седмици и първоначално е тествана в здравно заведение в Италия и веднага след влизането в страната ни отиде направо в Клиниката по инфекциозни болести в Скопие. Инкубацията е приключила и по време на транспортирането не е било опасност да се предаде болестта", каза Филипче.

По-рано днес здравният министър на Македония каза, че засега в региона случай на коронавирус има в Хърватия и днес е потвърден първият случай в Гърция. В Албания все още няма коронавирус, каза Филипче, а информация се очаква от Косово.

А пред клиниката по инфекциозни заболявания в Подгорица бяха опънати големи палатки, но черногорските здравни власти казват, че това е превантивна мярка и няма място за паника.

"Към днешна дата в Клиничния център на Черна гора не е диагностициран нито един случай на потвърден коронавирус. За да предотврати разпространението на инфекциозното заболяване, Клиничният център е предприел всички необходими мерки в съответствие с националния план за действие в случай на коронавирус", заяви говорителят на центъра Горица Сокович.

Тя подчерта, че няма място за паника, но призовава гражданите да бъдат отговорни и търпеливи и да спазват всички съвети и препоръки от компетентните институции и лекари, съобщава РТЦГ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.