Всеки бъдещ пенсионер трябва да знае това

https://crimes.bg/analizi/vseki-badesht-pensioner-tryabva-da-znae-tova/43671 Crimes.bg
Всеки бъдещ пенсионер трябва да знае това

Бъдещите пенсионери трябва да са наясно с тази промяна

Всички бъдещи пенсионери трябва да са наясно с тази промяна.

На интернет страницата на агенцията е достъпна допълнена версия на електронната услуга „Изчисляване на прогнозна пенсия“.

Публикувана е и актуализираната методика за изчисляване на индивидуалния коефициент за пенсиите, отпуснати с начална дата след 31.12.2018 г.

Новите варианти на електронната услуга и методиката отразяват промените в Кодекса за социално осигуряване, приети в края на 2020 г., и в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, обнародвани през май тази година, с които е определен нов начин за изчисляване на намалението на индивидуалния коефициент на лицата, които са родени след 31.12.1959 г. и са осигурени в универсален пенсионен фонд.Те влизат в сила от 01.09.2021 г. Бъдещите пенсионери вече ще имат възможността да проверят приблизителния ефект от тяхното прилагане на базата на прогнозните стойности, изчислени чрез електронната услуга.

Един от елементите, въз основа на които се определят размерите на пенсиите, свързани с трудова дейност, е индивидуалният коефициент.

Намалението му отразява обстоятелството, че лицата, родени след 1959 г., се осигуряват за държавна пенсия с по-нисък размер на осигурителната вноска за риска „старост“, тъй като част от нея постъпва в универсален пенсионен фонд с цел получаване на втора допълнителна пенсия. То е строго индивидуално и корекцията зависи пряко от осигурителната история на лицето и конкретните му периоди на осигуряване.

Ето какво ще бъде взето под внимание при новия начин за изчисляване на намалението на индивидуалния коефициент. Той ще влезе в сила от началото на септември 2021 г., а именно:- трансферът от държавния бюджет в размер 12 на сто върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени лица за периода от 2009 г. до 2015 г. вкл. – при определяне размера на вноската за фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване за трета категория труд, за лицата, родени преди 01.01.1960 г.;-броят на месеците, през които лицето е осигурявано в универсален пенсионен фонд, спрямо общата продължителност на осигурителния му стаж, определена като брой месеци с осигуряване в държавното обществено осигуряване, като месеците с осигуряване в универсален пенсионен фонд и в държавното обществено осигуряване са календарните месеци, за които са внесени или дължими осигурителни вноски.

Целта на промените е постигането на по-малко по размер намаление на индивидуалния коефициент, както и по-висок размер на пенсията, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.