Внимание! Нова измама в нета: "Чистят" кредитно досие срещу 200 лева

https://crimes.bg/analizi/vnimanie-nova-izmama-v-neta-chistyat-kreditno-dosie-sreshtu-200-leva/39890 Crimes.bg
Внимание! Нова измама в нета: "Чистят" кредитно досие срещу 200 лева

Измамници върлуват из ​нета и чрез обяви предлагат услуга, наречена "заличаване на лоша кредитна история" или "заличаване на лошо ЦКР". 

Офертата звучи доста примамливо за длъжници, които от дълги години не могат да се справят с плащанията си по теглени ​заеми и кредитното им минало на хартия изглежда доста зле. Обявите са атрактивни и за бивши длъжници, чиито следващи намерения и ходове биват спъвани заради стари задължения, тъй като кредитната им история се пази 5 години след изплащане на конкретното задължение. 

Лош имидж в Централния кредитен регистър се гради изключително бързо. Дори само един минимален кредит, който не е изплащан навреме или пък стои в категория "необслужван", стига, за да почерни кредитното досие. Попадайки в този списък с лоши длъжници, до който има достъп всяка една банкова или небанкова институция, предлагаща кредити, няма лесно измъкване. Този капан, в който попадат хората с един или няколко заема, отвори нишата за измамна схема, която предлага като в приказка измъкване "по терлици". За шашмата сигнализира потърпевш пловдивчанин пред „Марица“. Той разказа, че преди няколко седмици се поинтересувал дали е възможно някой вътрешен човек да проникне в Централния кредитен регистър и да нанесе промени в досието му, като "изчисти" лошата му кредитна история.

Останал удивен, когато видял, че интернет пространството прелива от обяви, предлагащи услугата „заличаване на лошо ЦКР“.  Свързал се с един от "чистачите", който обяснил, че извършва подобна операция срещу 200 лв., които се плащат предварително. Пловдивчанинът обаче се усъмнил и потърсил специалист, който да му разясни дали е възможно лоша кредитна история да бъде премахната и заличена. След като разбрал, че това е невъзможно, освен ако не изчистиш всичките си задължения и не минат 5 години, той се обърнал към "Марица".

Репортерска проверка показа, че няколко сайта ​направо преливат от подобни обяви. По много от коментарите става ясно, че опарените не са един или двама. Схемата е ясна. Човек с няколко кредита изпада в тотална безизходица. Притиснат до стената, започва да търси всевъзможни варианти. Като светлина в тунела идва надеждата, че лошото кредитно минало може да се изпари срещу определена сума. Измамникът комуникира чрез създадена за целта електронна поща, в повечето случаи непроследима. Уверява клиента, че има вътрешен човек, който ще влезе в системата, ще изтрие негативната информация и така той ще може да започне на чисто. Но заявява, че се плаща авансово, тъй като вътрешният човек рискувал много. Следва и обещание, че след извършването на операцията на клиента ще бъде изпратена актуална справка за актуалното състояние на кредитното му досие в Централния кредитен регистър.

Ако жертвата се съгласи, следва уговорка как да стане плащането. Измамникът прибира парите и след това вече нито отговаря на имейлите, нито на телефона си, ако въобще е предоставил такъв.

Наглостта на шмекерите стига дотам, че те са сложили различни тарифи на услугата според бързината на извършването. Така в една от обявите спешното „заличаване“ на ЦКР струва 840 лв. и става в рамките на 2 дни, експресното се предлага за 420 лв. за седмица. Ако ​клиентът не бърза, предлага му се и услуга за две седмици на стойност 210 лв. 

Куриозно е, че една от измамните оферти в нета за заличаване на ЦКР стига до бомбастичните 20 000 лв. Повечето обяви имат средно между 3000 и 5000 четения, някои подминават 10 000, видя репортерът ни. Много от предложенията попадат в категории „VIP”, “Super” или „Тop“ - заплатена услуга, чрез която е винаги на първа позиция и вади очите на търсещите спасение длъжници.

Специалистите в сферата обаче са категорични, че подобна услуга няма как да бъде извършена и че става въпрос за 100-процентова измама. 

 

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.