Внимание! Нова измама покрай COVID-19

https://crimes.bg/analizi/vnimanie-nova-izmama-pokray-covid-19/39532 Crimes.bg
Внимание! Нова измама покрай COVID-19

От РЗИ призоваха хората да са по-бдителни

Нова измамна схема действа на фона на страховете на хората от заразяване с COVID-19.

 

Измамници се представят за служители на столичната здравна служба и така без проблем си осигуряват достъп до частни домове.

 

Най-често се насочвали към скъпи имоти в елитни квартали. А веднъж попаднали вътре, крадат каквото могат, съобщи Нова тв. Схемата е нова и все още непозната и за полицията. От Регионалната здравна инспекция разказаха за два такива случая – в кооперация в „Бояна”.

 

Към момента извършителите са неизвестни. Жертвите дори не могат да ги разпознаят, защото били облечени с маски и защитни костюми. Преди дни пред кооперация в квартала се появили двама мъже, облечени в защитни костюми, с маски и очила. След като им отворили, се представили за служител на РЗИ и безпроблемно влезли в имота.

 

Всички помислили, че са там, за да дезинфекцират срещу COVID-19 и така никой не им поискал документи за самоличност. По-късно едно от семействата разбра, че от дома им липсват накити. Други съседи пък са с разбита врата. Потърпевшите веднага се обадили в РЗИ и така разбрали, че мъжете изобщо не са пратени от тях.

 

„Господинът, който ми се обади, ме попита защо наши служители не се легитимират и влизат, без да се представят. Аз отговорих, че нямаме такава служба и не правим такава дезинфекция”, обясни Виолета Минева, кол център в СРЗИ. След случая в блока са категорични, че спешно ще засилят охраната.

 

От полицията заявиха, че подобна измамна схема не им е позната. А от РЗИ призоваха хората да са бдителни и уточниха, че техни служители нямат правомощията да влизат в частни домове.

„РЗИ отговаря само за обектите с обществено значение и са по Закона за здравето, а жилищните сгради не спадат към тази група”, обясни Руслана Петрова, пиар на СРЗИ.

Паниката и страхът след пандемията правят хората два пъти по-невнимателни и доверчиви, поясняват психолозите.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.