Вече е ясно как ще се преизчисляват пенсиите

https://crimes.bg/analizi/veche-e-yasno-kak-shte-se-preizchislyavat-pensiite/43637 Crimes.bg
Вече е ясно как ще се преизчисляват пенсиите

Вече е ясно как ще се преизчисляват пенсиите по новите правила

Правителството прие окончателно новите правила за преизчисляване на пенсиите.

Важните промени, свързани с начина на преизчисляване на пенсиите, са вече факт. Те касая кандидат-пенсионерите, които ще получават пенсия от Националния осигурителен институт, когато са се осигурявали и в универсален пенсионен фонд. Това съобщиха от Министерски съвет.

Според прогнозните изчисления първите пенсионери след 31 август 2021 г., ще получават средно с около 10% по-висока пенсия или 50-60 лева по-висок размер на пенсията от НОИ в сравнение с тази, която биха получили, ако не беше предприета промяна в изчисляването на индивидуалния коефициент.

С приемането на измененията се намалява и административната тежест за гражданите.

Създава се механизъм, който гарантира точното прилагане на закона при определянето на намалението на индивидуалния коефициент, когато бъдещият пенсионер е правил вноски и във втория пенсионен стълб и има право на втора пенсия.

Според промените ще се отчитат и годините осигурителен стаж със и без осигуряване в универсален пенсионен фонд. В случая ще се вземат предвид броя на месеците, през които лицето е осигурявано в универсален пенсионен фонд спрямо общата продължителност на осигурителния му стаж, пише БЛИЦ.

Трансферът от държавния бюджет в размер 12 на сто върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени лица за периода от 2009 г. до 2015 г. включително, също ще се вземе под внимание.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.