Вдигат пенсиите с 5%

https://crimes.bg/analizi/vdigat-pensiite-s-5/41275 Crimes.bg
Вдигат пенсиите с 5%

Пенсиите ще се вдигнат с 5%

Решението за увеличаване на пенсиите с 5% е окончателно.

От НОИ съобщиха радостна вест за всички пенсионери. Надзорният съвет на осигурителния институт взе решение за осъвременяване на пенсиите с 5% от 1 юли 2021 г.

Решението е в изпълнение на разпоредбите от Кодекса за социално осигуряване. Според тях пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година, съобщава БЛИЦ, позовавайки се на БНР.

От 1 юли 2021 г. социалната пенсия за старост да нарасне също с 5% и от 141,63 лв. да се увеличи на 148,71 лв. Това бе решено на същото заседание.

Пенсиите, отпуснат до края на миналата година, ще бъдат осъвременени с 5%. Това бе предложено на Надзорния съвет на НОИ от служебния вицепремиер и социален министър Гълъб Донев.

Още преди заседанието той направи уточнение, че според т.нар. "швейцарско правило" пенсиите трябва да се осъвременят с 4,8%, отчитайки инфлацията и осигурителния доход.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.