Вдигат част от пенсиите по-рано от обещаното

https://crimes.bg/analizi/vdigat-chast-ot-pensiite-po-rano-ot-obeshtanoto/39889 Crimes.bg
Вдигат част от пенсиите по-рано от обещаното

Част от пенсиите ще бъдат вдигнати по-рано от обещаното

 

Увеличението на част от пенсиите вече е официално потвърдено.

От 1 септември част от пенсиите ще бъдат увеличени. Промяната ще засегне бивши военни и полицаи, които са се възползвали от ранното пенсиониране в последните 5 години. Техните пенсии ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат от 1 септември 2021, съобщава БЛИЦ, позовавайки се на "Фокус".

 

Това означава, че пенсиите на бившите военни и полицаите ще бъдат вдигнати, по-рано от планираното.

"На преходните и заключителни разпоредби, а именно параграф 8, т. 6,8,9 и т. 17 буква "б" да влязат в сила от 1 септември 2021 г., а не както е записано от 1 януари 2022 г.", гласи още официалното съобщение. 

 

През месец септември 2021 г. ще се очаква да се пенсионират първите пенсионери от универсалния фонд - част от тях са родените през 1960 г. жени. Тези от тях, които са родени в периода от 1 януари 1960 г. до 30 април 1960 година, ще навършат възрастта, необходима за пенсиониране по чл. 61, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване.

 

Светлана Ангелова съобщи, че с оглед осигуряване на възможност за отпускане на пенсиите от ДОО с намаление на така наречения коефициент на редукция определени по новите правила, разпоредбите на чл. 70, чл. 77, 79 от Кодекса за социално осигуряване, регламентиращи начина за определяне размера на пенсиите за осигурителен стаж и възраст заради инвалидност поради общо заболяване или за пенсиониране поради трудова злополука или професионална болест,  ще влязат в сила от 1 септември 2021 г.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.