Вдигат цената на парното и водата (Подробности)

https://crimes.bg/analizi/vdigat-cenata-na-parnoto-i-vodata-podrobnosti/40355 Crimes.bg
Вдигат цената на парното и водата (Подробности)

Предстои увеличение на цената на топлата вода и парното

 

"Топлофикация София" планира скок на цените на парното и топлата вода. Увеличението на цените им е заложено в плана на дружеството за тази година, пише БЛИЦ, позовавайки се на "Труд".

 

Постоянната комисия по Инженерна инфраструктура и енергийно планиране на СОС засега отхвърляше това. Но преразглеждане на предложението от Комисията по финанси и бюджет и Икономическата комисия.

 

Предвижда се сегашната цена на топлинната енергия от 82,09 лева за мегаватчас да се запази до края на юни. Но се планира от 1 юли тя да се повиши до 84,04 лева за мегаватчас.

 

Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе окончателно решение.

 

От юли 2020 г. регулаторът определя прогнозна годишна цена на топлинната енергия. Тя се променя само при изменение на прогнозната цена на природния газ с над 15 % и то не повече от веднъж на 6 месеца.

 

В мотивите си за увеличението на цената дружеството изтъква, че за тази година са планирани загуби в размер на 22,288 млн. лева при 57,308 млн. лева за миналата. Прогнозите на “Топлофикация София” са на базата на цените за януари от 25,07 лева за мегаватчас, като за второто тримесечие на тази година прогнозата им е цената да бъде средно 26,68 лева за мегаватчас, за третото - 27,19 лева за мегаватчас, а за последното - 29,33 лева за мегаватчас. От дружеството дори предвиждат да купуват по-евтин газ от борсата по свободни цени, които да са с 5 на сто по-ниски от тези на обществения доставчик “Булгаргаз”, пише БЛИЦ.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.