Важно за безработните: Вижте какво реши правителството

https://crimes.bg/analizi/vazhno-za-bezrabotnite-vizhte-kakvo-reshi-pravitelstvoto/43460 Crimes.bg
Важно за безработните: Вижте какво реши правителството

Днес правителството взе важно решение, свързано с безработните у нас и насърчаване на селскостопанските производители

 

От днес влиза в сила важна промяна, свързана с насърчаване на заетостта. Нововъведението касае помощите за безработн лица, които получават обезщетение за безработица.

 

След промените в Закона за здравето от 14 май, правителството реши лицата, които сключат договор за сезонна заетост в селското стопанство, да запазят правото за получаване на месечни социални помощи.

 

Те ще имат право и на помощи за отопление, ако отговарят на всички други условия и изисквания за тяхното отпускане.

 

Днес правителството одобри промените в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

 

Тази промяна ще важи до 31 октомври. Съгласно новите разпоредби, трудови възнаграждения и свързаните с тях плащания от сключени трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, няма да бъдат считани за доход при определяне на размера на получаваната социална помощ. Превишението на доходната граница на заетото лице в резултат на получените възнаграждения от селскостопанска заетост, няма да бъде основание за отказ на целевата помощ за отопление.

 

Тази мярка има за цел създаване на условия за насърчаване на трудовата активност на безработните и включването им на пазара на труда, както и за повишаване на техните доходи и същевременно с това да се подпомогнат земеделските производители.

 

Синдикатите предупреждават, че безработните ще бъдат принудени да работят за по-малко от 10 лв на ден и при това да извършват тежък физически труд, пише banker.bg.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.