Важни предложения, касаещи всички пенсионери

https://crimes.bg/analizi/vazhni-predlozheniya-kasaeshti-vsichki-pensioneri/40366 Crimes.bg
Важни предложения, касаещи всички пенсионери

Задават се важни промени, свързани с пенсиите

 

Подготвят важни промени, свързани с пенсиите. От Комисията за финансов надзор предлагат важни промени, свързани с пенсиите в становище към Кодекса за социално осигуряване (КСО), които са внесени от Министерски съвет, пише БЛИЦ.

 

Бъдещите пенсионери ще могат да изберат дали да получават само една държавна пенсия или две - от хазната и от частен фонд, без ограничения в срока, до самия момент на пенсионирането им, гласи предложението, пише БЛИЦ, позовавайки се на "Труд". 

 

Предвижда се пенсионерите, които поучават две пенсии, да получават държавна пенсия в по-малък размер. За да направят правилен избор, не трябва да бъде поставян срок от няколко години преди пенсиониране, в който хората могат да прехвърлят парите си от частния фонд в Държавното обществено осигуряване (ДОО), посочват от КФН.

 

Частните пенсионни компании също са на това мнение. С внесените в парламента промени в КСО се предлага хората, които вече са изпуснали срока да прехвърлят парите си от частен фонд в ДОО, да могат да го направят до 30 юни 2021 г., а след това крайният срок за прехвърляне за следващите пенсионери постепенно да бъде променен от 1 година до 5 години преди пенсиониране.

 

Частният универсален пенсионен фонд (УПФ) и от НОИ ще дават информация каква пенсия ще получи всеки и едва след това той ще може да направи избор.

 

Предлага се още хората да могат онлайн да проверяват колко пари имат натрупани за старини.

 

Пенсионните дружества ще трябва да осигурят на всеки код за достъп, който да му дава възможност през интернет да вижда данните да наличните по индивидуалната му партида средства.

 

От КФН са категорични, че ако промените не бъдат приети и се даде възможност на частните фондове да определят с общите си условия, някои хора може да бъдат ощетени.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.