Важни новини за хората с кредити

https://crimes.bg/analizi/vazhni-novini-za-horata-s-krediti/40605 Crimes.bg
Важни новини за хората с кредити

Важни новини за лицата, които имат кредити

БНБ излезе с важна информация за лихвите. Данните на финансовата институция сочат, че лихвите по потребителските заеми намаляват. Годишният процент на разходите (ГПР), който включва не само лихвите, но и всички такси и комисионни на банките, се понижи до 8,77% по потребителските заеми в левове. През декември миналата година спадът е бил в размер на 9,53%, съобщава БЛИЦ, позовавайки се на "Труд".

При потребителските кредити в евро понижението през януари стигна до 3,78%, при 3,96% спад за предходния месец.

Минимално е увеличението на цените на жилищните кредити. ГПР по левовите жилищни заеми през януари е 3,10%, при 3,07% за декември. За кредитите в евро този показател е съответно 4,10%, при 3,61% за предходния месец.

На ниски нива остават лихвите по депозитите. По новите левови влогове на граждани лихвите са средно 0,12%, а по тези в евро 0,09%. Лихвите по новите левови депозити на фирми остават отрицателни - минус 0,07%. Причината за това са таксите за съхранение, които потребителите дължат на банките, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.