Важна информация за родителите, които ще се възползват от данъчни облекчения

https://crimes.bg/analizi/vazhna-informaciya-za-roditelite-koito-shte-se-vazpolzvat-ot-danachni-oblekcheniya/40148 Crimes.bg
Важна информация за родителите, които ще се възползват от данъчни облекчения

НАП направи въобщение за родителите, които ще се възползват от данъчни облекчения

 

НАП обяви редът за днъчните облекчения. Родителите, които желаят да се възползват от данъчни облекчения за деца, трябва до края на декември да представят необходимите документи пред своите работодатели по основното трудово правоотношение. Става въпрос за две декларациите за ползване на данъчното облекчение. Едната е за деца с увреждания по чл. 22в и данъчното облекчени, а другата по чл. 22г от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

 

Изискването за представяне на писмена декларация от другия родител, че той няма да ползва данъчното намаление, отпада.

 

И двете облекчения могат да се ползват от двамата родители, когато доходите на единия не са достатъчни, за да ползва облекченията в пълен размер. Разликата може да се ползва от другия родител чрез подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

 

От НАП припомнят още, че чрез работодател могат да се ползват и други видове данъчни облекчения.

 

Ако родителят не е декларирал, че няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, или че ще подава годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, облекченията не могат да се ползват през работодателя. Наличието на задълженията към бюджета може да се провери чрез справка чрез портала за електронни услуги на НАП. Достъпът до него се осъществява чрез персонален идентификационен код, а такъв се издава във всеки офис на приходната агенция, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.