Тревожно: Ето каква е истината за втората пенсия

https://crimes.bg/analizi/trevozhno-eto-kakva-e-istinata-za-vtorata-pensiya/40356 Crimes.bg
Тревожно: Ето каква е истината за втората пенсия

Данните за втората пенсия са притеснителни

Комисията за финансов надзор (КФН) настоява за незабавни промени с втората пенсия. Комисията излезе с официално становище относно промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), касаещи методиката по изплащане на парите от втория пенсионен стълб.

В съобщението се казва, че актуализацията на втората пенсия не е уредена в цялост, а е оставена на преценката на пенсионните дружества, пише БЛИЦ, позовавайки се на в. Труд.

КФН подчертава, че единственото условие сега е актуализацията да става с поне 50 на сто от разликата между постигнатата доходност и техническия лихвен процент. Останалите 50% от превишението на доходността над техническия лихвен процент служат за буфер във фонда за изплащане на пожизнени пенсии.

Но задължението пенсионното дружество да използва този буфер, вместо да намалява пенсията при доходност по-ниска от лихвата, отсъства.

КФН съобщава, че това е в ущърб на пенсионерите, които поемат основната част от инвестиционния риск, а получават само част от постигнатата доходност. От Комисията настояват за разширяване на кръга на наследниците, в случай на смърт на пенсионера, като бъде включен пълният списък по Закона за наследството.

От КФН препоръчват видовете пенсии, покритите рискове и начинът на определяне на размера на плащанията да се уреди в самия КСО, а не както е предвидено сега – в правилника на пенсионния фонд.

Комисията дори предлага в КСО да бъдат записани и формулите, по които ще се изчисляват видовете пенсии, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.