Това, което се случва със златото, изненада дори експертите

https://crimes.bg/analizi/tova-koeto-se-sluchva-sas-zlatoto-iznenada-dori-ekspertite/39812 Crimes.bg
Това, което се случва със златото, изненада дори експертите

Пандемията доведе до невиждана тендениця със златото

Повече от 10 годиони показателите на златото не са имали подобни стойности. През третото тримесечие на настпящата година търсенето на жълтия метал се е свило с 19% спрямо същия период на миналата година. На фона на бушуващата пандемия от коронавирус то се е свило до 892 тона, съобщават световните агенции.

 

Това са най-ниските стойности на тези показатели на 3-месечна база от 2009 г. Това отчита доклад на Световния съвет по златото (WGC). Спад с 3% в предлагането на пазара на златото е отчетен спрямо същия период за миналата година. С общо 10% до 2970 т се свило търсенето на благородния метал от началото на година.

 

За сметка на това инвестиционното търсене на злато през третото тримесечие се е увеличило с над 20% спрямо миналата година, посочва организацията.

 

В световен мащаб инвеститорите са закупили 222,1 т златни кюлчета и монети (растеж от 49%). Най-голямо повишение е отчетено на западните пазари, в Китай и Турция.

 

Чрез борсово търгувани фондове инвеститорите са купили 272,5 тона злато. Тези сделки са гарантирани със злато (ETF).

 

Този тип инвестиционни продукти са увеличили активите си от началото на годината с над 1000 тона. В момента резервите им достигат рекордните 3880 тона, пише БЛИЦ.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.