Тома Белев хвърли око на нова обществена поръчка, проси си я от МОСВ със заплахи (Ще стане ли пак неговото?)

https://crimes.bg/analizi/toma-belev-hvarli-oko-na-nova-obshtestvena-porachka-prosi-si-ya-ot-mosv-sas-zaplahi-shte-stane-li-pak-negovoto/37836 Crimes.bg
Тома Белев хвърли око на нова обществена поръчка, проси си я от МОСВ със заплахи (Ще стане ли пак неговото?)

Нелегитимният председател на Асоциацията на парковете в България и главатарят на мафията на Зелените Тома Белев си е „заплюл“ от няколко месеца нова обществената поръчка.

 

Новата златна кокошка на Зелените е в ръцете на МОСВ и носи гръмкото заглавие „Предоставяне на услуга за разработване и национално съгласуване на управленски подход за мрежата „Натура 2000“ и за Национална приоритетна рамка за действие по „Натура 2000”. Проектът осигурява солидно финансиране от около 700 000 лева и поради важността си е привлякъл и значителен интерес.

 

Интересът на Зелените също е огромен и Белев от няколко месеца се е заел с пропаганда и убеждаване на последователите си във фейсбук, че именно той е най-квалифицираният човек в държавата, който задължително трябва да спечели поръчката.

 

Схемата ще заработи не за първи път през последните години и вече е ясна - Министерството на околната среда и водите пуска обществена поръчка, Зелените си я набелязват и впрягат контактите си във ведомството, добавят и малко протестен натиск, за да сплашат министъра, и той от страх им дава държавните пари.

 

Този път обаче схемата на Тома Белев може и да удари на камък за първи път. Министерството сега не е поддава на натиска. Тази обществена поръчка се отличава със стройна процедура и високи критерии, които трябва да бъдат спазени, за да бъде спечелена. Сред изискванията на МОСВ са и външни висококвалифицирани експерти и чуждестранни партньорства, пише pik.bg.

 

Така схемата на главатарят на Зелените е пред провал. Основната причина е, че въпреки гръмките слова и биенето в гърдите, че е най-добрият еколог у нас, всъщност Тома Белев няма собено забележителна квалификация. Осъзнал, че няма нужното, за да отговори на високите изисквания в МОСВ, Белев сменя тактиката и започва да заплашва министър на околната среда и водите. Във фейсбук той заявява намеренията си да праща писма до ОЛАФ, че не можело да се поставят толкова високи изисквания.

 

 Блъфове и заплахи и досега е имало не веднъж и два пъти, а министри в повечето случаи са ги секвали с даване на обществени пари. Вероятно точно на това се надява и сега Белев. Ироничното през последните години е, че дори когато получат своето - поредната обществена поръчка за хиляди или милиони, мрежата на зелени неправителствени организации около ПП „Зелените“ така и не престава постоянните си атаки срещу ведомството и правителството като цяло.

 

Още по-абсурдното е, че псевдо-еколозите, които се интересуват от материалното изображение на една спечелена поръчка, което потъва без видимо резултати, не би трябвало да бъдат легитимен фактор, който да ръководи решенията на институциите. Точно обратното - Зелените не би трябвало и да припарват до договор за обществена поръчка, защото изпълнението на досегашните е с ниско качество (изготвяният от самия Тома Белев план за управление на ПП „Българка“ все още не е приет поради некомпетентност) и винаги се свързва с десетки дела и юридически неразбории.

 

Засега министърът на околната среда и водите удържа на натиска на Тома Белев. Надяваме се Ивелина Василева да е осъзнала, че залогът е много по-висок от конкретните 700 000 лева, които потенциално могат да изчезнат безследно в зелените НПО-та. С всяка следваща година и поръчка МОСВ ще носи все по-голяма отговорност.

 

Ако ведомството продължава да проявява слабост и осуетява всеки опит за рекет с държавни пари, то в крайна сметка цялата Оперативна програма по околната среда ще бъде източена. МОСВ само влиза в ролята на жертва, върху която Зелените хищници се нахвърлят, знаейки че са прекалено лесна плячка.

1 Коментара

[email protected]

8 months before

at aut sequi doloremque nostrum quaerat porro incidunt autem et laboriosam id unde aspernatur optio vitae hic rerum ut. tenetur vel qui voluptas. in voluptate aspernatur ab vitae.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.