Тома Белев хвърли око на нова обществена поръчка, проси си я от МОСВ със заплахи (Ще стане ли пак неговото?)

https://crimes.bg/analizi/toma-belev-hvarli-oko-na-nova-obshtestvena-porachka-prosi-si-ya-ot-mosv-sas-zaplahi-shte-stane-li-pak-negovoto/37836 Crimes.bg
Тома Белев хвърли око на нова обществена поръчка, проси си я от МОСВ със заплахи (Ще стане ли пак неговото?)

Нелегитимният председател на Асоциацията на парковете в България и главатарят на мафията на Зелените Тома Белев си е „заплюл“ от няколко месеца нова обществената поръчка.

 

Новата златна кокошка на Зелените е в ръцете на МОСВ и носи гръмкото заглавие „Предоставяне на услуга за разработване и национално съгласуване на управленски подход за мрежата „Натура 2000“ и за Национална приоритетна рамка за действие по „Натура 2000”. Проектът осигурява солидно финансиране от около 700 000 лева и поради важността си е привлякъл и значителен интерес.

 

Интересът на Зелените също е огромен и Белев от няколко месеца се е заел с пропаганда и убеждаване на последователите си във фейсбук, че именно той е най-квалифицираният човек в държавата, който задължително трябва да спечели поръчката.

 

Схемата ще заработи не за първи път през последните години и вече е ясна - Министерството на околната среда и водите пуска обществена поръчка, Зелените си я набелязват и впрягат контактите си във ведомството, добавят и малко протестен натиск, за да сплашат министъра, и той от страх им дава държавните пари.

 

Този път обаче схемата на Тома Белев може и да удари на камък за първи път. Министерството сега не е поддава на натиска. Тази обществена поръчка се отличава със стройна процедура и високи критерии, които трябва да бъдат спазени, за да бъде спечелена. Сред изискванията на МОСВ са и външни висококвалифицирани експерти и чуждестранни партньорства, пише pik.bg.

 

Така схемата на главатарят на Зелените е пред провал. Основната причина е, че въпреки гръмките слова и биенето в гърдите, че е най-добрият еколог у нас, всъщност Тома Белев няма собено забележителна квалификация. Осъзнал, че няма нужното, за да отговори на високите изисквания в МОСВ, Белев сменя тактиката и започва да заплашва министър на околната среда и водите. Във фейсбук той заявява намеренията си да праща писма до ОЛАФ, че не можело да се поставят толкова високи изисквания.

 

 Блъфове и заплахи и досега е имало не веднъж и два пъти, а министри в повечето случаи са ги секвали с даване на обществени пари. Вероятно точно на това се надява и сега Белев. Ироничното през последните години е, че дори когато получат своето - поредната обществена поръчка за хиляди или милиони, мрежата на зелени неправителствени организации около ПП „Зелените“ така и не престава постоянните си атаки срещу ведомството и правителството като цяло.

 

Още по-абсурдното е, че псевдо-еколозите, които се интересуват от материалното изображение на една спечелена поръчка, което потъва без видимо резултати, не би трябвало да бъдат легитимен фактор, който да ръководи решенията на институциите. Точно обратното - Зелените не би трябвало и да припарват до договор за обществена поръчка, защото изпълнението на досегашните е с ниско качество (изготвяният от самия Тома Белев план за управление на ПП „Българка“ все още не е приет поради некомпетентност) и винаги се свързва с десетки дела и юридически неразбории.

 

Засега министърът на околната среда и водите удържа на натиска на Тома Белев. Надяваме се Ивелина Василева да е осъзнала, че залогът е много по-висок от конкретните 700 000 лева, които потенциално могат да изчезнат безследно в зелените НПО-та. С всяка следваща година и поръчка МОСВ ще носи все по-голяма отговорност.

 

Ако ведомството продължава да проявява слабост и осуетява всеки опит за рекет с държавни пари, то в крайна сметка цялата Оперативна програма по околната среда ще бъде източена. МОСВ само влиза в ролята на жертва, върху която Зелените хищници се нахвърлят, знаейки че са прекалено лесна плячка.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.