Тежко възмездие за Делян, който хвърли 4-годишния си син от мост в Габрово

https://crimes.bg/analizi/tezhko-vazmezdie-za-delyan-koyto-hvarli-4-godishniya-si-sin-ot-most-v-gabrovo/39916 Crimes.bg
Тежко възмездие за Делян, който хвърли 4-годишния си син от мост в Габрово

 

Той така и не изразил съжаление за стореното

Тежко възмездие получи 31-годишният Делян, който хвърли 4-годишния си син от мост в Габрово.

 

Апелативният съд във Велико Търново потвърди доживотен затвор при специален режим за Делян, който през юли м.г. хвърли от 30-метров мост край Габрово 4-годишния си син Дариел.

 

Магистратите са потвърдили изцяло присъда на Окръжен съд – Габрово, с която подсъдимият е признат за виновен в това, че на 03.07.2019 г., около 04.00 часа, в гр. Габрово, на околовръстен път, при условията на опасен рецидив умишлено умъртвил малолетния си роден син Дариел, който се намирал в безпомощно състояние, като извършил деянието предумишлено.

 

Бащата убиец ще трябва да заплати 200 000 лева на майката на починалото дете като обезщетение за претърпените от нея неимуществени вреди. Зловещото убийство бе извършено в ранната утрин на 3 юли 2019 г. Около 6.30 ч. в дежурната част на Областната дирекция на МВР в Габрово е получено съобщение, че мъж се готви да скочи от виадукта. Към мястото незабавно са насочени екипи на МВР, Спешна помощ, Гражданска защита и пожарна безопасност с готовност за бърза реакция.

 

Близо 3 часа психолог от Института по психология на МВР в Плевен разубеждава Делян Бетев, когото наричат Дидо, да не скача. След като той се отдръпна от перилата на виадукта, бе задържан. Оказа се, че пристигналите екипи на МВР са открили във водите на река Янтра под моста тялото на 4-годишния му син.

 

Според прокуратурата, при падането за около 3,6 секунди детето е осъзнавало ставащото и безнадеждността на ситуацията, изживяло страха от високото, от болка/смърт и след удара в повърхността и сътресението на тялото е получило тежката и несъвместима с живота съчетана травма на главата и тялото с остра кръвозагуба, от която починало на място. Въззивният съд отхвърля жалбата на бащата убиец като неоснователна.

 

Според апелативните магистрати, Окръжният съд в Габрово правилно не е наложил най-тежкото наказание „доживотен затвор без замяна“, като е отчел младата възраст на подсъдимия и оказаното от него съдействие при разследването. От друга страна, налагането на по-лекото наказание „лишаване от свобода до петнадесет до двадесет години“ дори към максималния размер не би било в състояние да способства за постигане целите на чл. 36 от НК, както и да въздейства предупредително и възпиращо за нуждите на генералната превенция, а от друга страна не кореспондира с характера на престъплението, възприето от съда като изключително тежко.

 

Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд. Нещо, което всички страни по делото очакват, тъй като Делян Бетев не е изразил съжаление за стореното. 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.